مباحث استخدامی و معیشتی؛ دو مشکل عمده پرستاران/لزوم اجرای ملموس قانون

پرستار

شناسایی ۲۸۵ بیمار جدید کرونایی در کشور / ۴ تن جان باختند

معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری ضمن تشریح مشکلات فعلی جامعه پرستاری، گفت: معتقدیم قانون و آیین‌نامه‌ها خوب تدوین شده است اما باید ملموس اجرا شوند.

حمیدرضا عزیزی در گفت‌وگو با سرخط نیوز، با اشاره به شعار امسال روز جهانی پرستار مبنی بر « پرستار ما، آینده ما» با بیان اینکه موضوعات معیشتی و استخدامی دو مشکل عمده پرستاران است، گفت: درخصوص تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری بر اساس پایش‌ها و مانیتورینگ دانشگاه‌های علوم پزشکی در هفته گذشته متوجه شدیم در این زمینه دانشگاه‌ها رفتارهای متفاوتی داشتند به این معنا که در برخی نقاط این مبلغ علی‌الحسابی که روز پرستار پرداخت شد را فقط یکبار پرداخت کردند یا برخی دانشگاه‌ها ۴ یا ۵ پرداخت داشتند که در نهایت میانگین کشوری همان دو پرداخت در سال گذشته بود که حتی در رقم‌های پرداختی هم تفاوت مشاهده می‌شد. این موضوع در کنار سایر معوقات مانند کارانه روتینی که پرستاران قبلا دریافت می‌کردند، قرار گرفت‌.

وی با اشاره به اینکه در محاسبه مبالغ تعرفه گذاری خدمات پرستاری بدسلیقگی اتفاق افتاده است، اظهار کرد: در زمینه کارانه‌های پرستاری هم کل کشور تقریبا به شکل میانگین ۷ تا ۸ ماه تاخیر در پرداخت دارد. اینکه یک پرستار با سختی و مشقت تا یکسال کارانه دریافت نکرده باشد اصلا درست نیست.

او ادامه داد: در برخی مراکز شاهد انتقاد پرستاران بودیم چراکه اصل حقوق، مزایا و مسائل معیشتی، کارانه و تعرفه به نحوه مناسبی پرداخت نشده است و دریافتی آنها تامین کننده معیشت آنها نیست که یا سبب افزایش تعداد شیفت‌های کاری و یا سبب کار در مشاغل دوم و سوم می‌شود و در نهایت سبب کاهش کیفیت خدمات می‌شود. سال قبل با نمایندگان مجلس شورای اسلامی وارد مذاکره شدیم تا فوق العاده خاص پرستاران پرداخت شود ولی متاسفانه این هدف محقق نشد.

عزیزی بیان کرد: اسفندماه سال ۱۴۰۱ در دبیرخانه شورای عالی بیمه یک کار جمعی صورت گرفت تا شاهد رشد ۳۰ درصدی K پرستاری باشیم. از نظر تئوری این اتفاق مهمی است اما اینکه در اجرا و در عمل همکاران ما شاهد تغییری نیستند سبب ناراحتی شده است. معتقدیم قانون و آیین‌نامه‌ها خوب تدوین شده است اما باید ملموس اجرا شود.

وی افزود: سال قبل باید حدود ۱۲ همت (هزار میلیارد تومان) از محل تعرفه‌گذاری پرستاری بین همکاران توزیع می‌شد که ۵.۲ همت (هزار میلیارد تومان) را مجلس شورای اسلامی تخصیص داده بود اما ۳.۴ همت (هزار میلیارد تومان) به سازمان‌های بیمه‌گر تخصیص یافت که بخش عمده آن به دانشگاه‌های علوم پزشکی پرداخت شد که در این میان نیز بیمه تامین اجتماعی از دو سازمان بیمه‌گر پایه دیگر عقب‌تر قرار دارد و همراهی لازم را نداشته است‌. وقتی هم قانون وجود دارد و هم بخشی از بودجه تخصیص داده شده، چرا عایدی پرستاران با این مبالغ متفاوت است؟

معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری معتقد است که «بخشی از پول‌های تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری صرف جبران عقب افتادگی‌های مراکز درمانی همچون تجهیزات، پشتیبانی، تدارکات و… شد» و گفت: این موضوع با هیچ‌ منطقی سازگار نیست‌ و لازم است وزارت بهداشت در این خصوص پاسخگو باشد.

وی درخصوص افزایش بسته‌های خدمات پرستاری، بیان کرد: یکی از مشکلات در پایلوت اولیه تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری این بود که برخی همکاران به درستی دیده نشده بودند و افزایش بسته‌ها سبب شد بخش‌های مغفول مانده به دقت دیده شود و می‌تواند بیشتر به تحقق عدالت کمک کند.

وی با تاکید مجدد بر معضل کمبود پرستار، تصریح کرد: همه ما به مشکلات کشور و اقتصاد مقاومتی واقف هستیم، اما نه تنها هنوز استخدامی صورت نگرفته است بلکه حتی آن ۱۷ هزارنفر مدافع سلامتی که در بزنگاه کرونا ایستادگی کردند را هم جذب نکردند. الان یک دلیل ایجاد بحران در حوزه کمبود نیرو همین عدم استخدام پرستاران است. در این زمینه باید افتتاح‌ کلان پروژه‌های درمانی و افزایش تخت‌های بیمارستانی، مرخصی‌های زایمان، بازنشستگی و همچنین مهاجرت را نیز در نظر گرفت.

عزیزی با اشاره به آمار درخواست صدور گواهی مهاجرت در سال گذشته، افزود: طبق آمار وزارت بهداشت سالانه بین ۶۰۰۰ تا ۱۰ هزار نفر بازنشسته پرستاری داریم و برخی دیگر از همکاران نیز به دلیل مشکلات معیشتی شغل پرستاری را کنار گذاشتند. این عوامل سبب افت نسبت پرستار به تخت شده است و حتی در برخی بیمارستان‌های تهران نسبت پرستار به تخت کمتر از یک شده است. این امر سبب تحمیل اضافه کار به پرستاران می‌شود؛ اضافه کاری که ساعتی ۲۰ یا ۳۰ هزارتومان با آنها محاسبه می‌شود، اما آیا این مبلغ می‌تواند سبب ایجاد انگیزه در پرستار شود؟ پرستار مجبور به برداشتن اضافه کار با حجم کار بالا است که سبب آسیب روحی و جسمی می‌شود. بنابراین در این شرایط به لحاظ تعداد نیروی انسانی وضعیت مناسب نیست.

او درخاتمه به برگزاری انتخابات سازمان نظام پرستاری در سال جاری اشاره کرد و گفت: طبق سنوات قبل و بر اساس آیین‌نامه‌های موجود باید سه ماه قبل از اتمام دوره، اعلام رسمی به وزارت بهداشت صورت گیرد که این کار چند روز قبل انجام شد تا هیئت اجرایی نظارت تشکیل شود. طبق برآوردها احتمالا مردادماه سال جاری موعد انتخابات سراسری نظام پرستاری کشور باشد و مرحله دوم هم در آبان ماه برگزار می‌شود.

انتهای پیام