نحوه کاشت فندق در گلدان

روش کاشت درخت فندق

هر آنچه از کاشت نهال فندق تا پرورش و نگهداری آن باید بدانید 

درخت فندق خیلی سریع رشد میکند و میوه میدهد ، از آنجا که قد درخت فندق تقریبا کوتاه است یک گزینه مناسب برای کاشت در محیط های جمع و جور محسوب می شود. غیر از فندوق برای آگاهی از قیمت نهال گردو می توانید به سایت مراجعه کنید.

درخت فندق از آنجا که اندازه کوچکی دارد بیشتر جزو درختچه ها محسوب می شود ولی بین مردم به همان نام درخت جا افتاده است. رشد و باردهی نهال فندق نسبتا سریع است و حدود 3 – 5 سال طول می کشد و در صورت رسیدگی مناسب میتواند حجم قابل توجهی فندق به شما بدهد. زادگاه درخت فندق ، ارپا و آسیا است و ارتفاع آن حدود 1.5 متر است و درختی جمع و جور به حساب می آید و کاشت آن برای فضاهای کوچک مناسب است.

انواع روش کاشت درخت فندق

درخت فندق معمولا پر ریشه است بنابراین باید فاصله مناسبی برای رشد ریشه ها در اختیار درختچه بگذارید و فاصله 4.5 – 6 متر بین درختان قرار دهید.

به گفته گردو پالیز نهال، در صورتی که درخت فندق را به صورت خطی بکارید زمان گرده افشانی میتونید میوه بیشتری بارور کنید. بهترین زمان کاشت پاجوش و نهال فندق، فصل زمستان است که درخت در خواب به سر می برد.

کاشت به وسیله بذر یا میوه فندق

کاشت پاجوش های درخت

روش خوابانیدن

روش پیوند زدن

کاشت درخت فندق

کاشت درخت فندق با بذر

در صورتی که برای برداشت میوه فندق عجله ندارید کاشت درخت فندق به وسیله بذر یک روش بسیار اقتصادی به خصوص در مساحت های زیاد است.

برای این روش باید فندق تازه را پوست کنید و در ظرف آب بیندازید و مغزهایی که بالا می آیند را دور بریزید و سایر مغزها را در یک دستمال مرطوب نگه دارید یا این که در گلدان های کوچک به صورت جداگانه بکاید و سبز کنید تا جوانه بزند.

زمان کاشت درخت فندق در این روش در فصل پاییز است.

باید اجازه دهید جوانه ها به ارتفاع 25 سانتی برسند سپس از گلدان به خاک منتقلشان کنید و با فاصله های 4.5 متری در عمق 8 سانتی متری بکارید.

فصل زمستان باید با یک لایه مالچ روی بذرها را بپوشانید که سرما نزنند.

کاشت نهال درخت فندق

فصل مناسب برای کاشت نهال فندق فصل پاییز و زمستان است که نهال به خواب فرو رفته است.  به این ترتیب استرس گرمایی کمتری به نهال وارد می شود و نیاز به آبیاری کمتری دارد. برای کاشت نهال ، چاله ای به عمق اندازه ریشه و به عرض دو برار ریشه بکنید و نهال های فندق را با فاصله 4.5 -6 متری از هم بکارید.

عرض بیشتر چاله کمک میکند که هوادهی بیشتری به ریشه نهال بشود.

کاشت درخت فندق به وسیله پا جوش

درخت فندق جزو درخت های پر ریشه محسوب می شود که همین امر باعث می شد از کنارش پاجوش هایی به سطح خاک بیایند که برای تکثیر درخت میتوانید از این پاجوش ها استفاده کنید.

اواخر پاییز که درخت تازه به خواب رفته است ، خاک اطراف پاجش را کنار بزنید و پاجوش را جدا کرده و با فاصله 4.5 متری از درخت بکارید.

نحوه کاشت درخت فندق

روش نگهداری از درخت فندق

خاکی که برای کاشت درخت فندق استفاده می کنید باید زهکشی مناسبی داشته باشید.

نیازی به غنی بودن خاک ندارید ، وجود مواد مغذی و معدنی زیاد در خال باعث رشد بیش از اندازه برگ درخت می شود.

درخت فندق گل ماده و گل نر دارد و میتواند خودش را بارور کند ولی اگر میخواهید باغ فندق داشته باشید برای میوه دهی بیشتر و گرده افشانی بهتر باید درخت را به صورت خطی بکارید.

زمان گرده افشانی هر گونه فندق با گونه دیگر متفاوت است بنابراینن اگر میخواهید محصول خوبی برداشت کنید باید درخت های مشابه بکارید.

درخت فندق بسیار مقاوم است و در انواع خاک ها به جز باتلاقی رشد می کند.

درخت بالغ فندق مقاومت بالایی در مقابل خشکی دارد ولی درختچه جوان باید به موقع آبیاری شود و هرگز نباید اجازه بدهید خاک اطراف درخت جوان خشک شو.

در فصل رشد و زمانی که فندق به خواب نرفته باید به طور مداوم آبیاری شود.

هرس و نگهداری از درخت فندق

هرس کردن درخت فندق

درختچه فندق ارتفاع کمی دارد بنابراین میتوانید قبل از هرس کردن به این فکر کنید که میخواهید حالت درختچه ای داشته باشد یا میخواهید به فرم درخت ، آن را هرس کنید.

اگر میخواهید نهال فندق حالت درختچه ای داشته باشد به هرس زیادی نیاز نارد و فقط کافیست در فصل بهار پاجوشهایش را جدا کنید تا ریشه تقویت شود.

در صورتی که میخواهید نهال فندق شکل درخت داشته باشد باید شاخه های پایین و آویزان آن را هرس کنید تا فرم  دلخواهتان را بگیرد.

کافست چند شاخه قطور و قوی را به عنوان تنه اصلی درخت انتخاب کنید و سپس پاجوشها و شاخه های پایین را هرس کنید.

هرس کردن نهال فندق باید در فصل زمستان یا بهار باشد. هرس کردن را باید چند سال ادامه دهید تا شاخه های اصلی انتخابیتان فرم درخت را حفظ کنند.

آفت و بیماریهای درخت فندق

آفت های درخت فندق

با وجودی که درخت فندق جزو درخات مقاوم محسوب می شد ولی باید روش مقابله با آفت های آن را بدانید.

حیوانات گیاهخوار :

اگر دیوار باغتان حفاظ نداشته باشد و پای گوسفند ، بز یا گوزن به باغتان برسد چیزی برایتان نمیگذارند. سنجاب و کلاغ هم از حیوانات علاقمند به میوه فندق هستند بنابراین زمان رسیدن میوه ها بهتر است هر چه سریعتر آن ها را برداشت کنید که این حیوانات محل باغتان را پیدا نکنند.

کرم فیلبرت یا پروانه بلوط :

پروانه بلوط باله هایی به رنگ قهوه ای و خط هایی قهوه ای و کمرنگ تر دارند. لارو این پروانه ها در زمستان در خاک پای درخت قرار می  گیرند و در فصل بهار از خاک بیرون می آیند و روی پوست درخت فندق تخم گذاری میکنند. زمانی که لاروها روی پوست درخت از تخم بیرون بیایند وارد میوه ها شده و از مغز فندق تغذیه میکنند.

شما میتوانید با کاشت گیاهانی از جمله گل مروارید یا گل همیشه بهار و شوید به طور طبیعی این آفت را از فندق دور نگه دارید. این گل ها باعث می شوند که حشرات شکارچی مفید مثل زنبورهای شکارچی وارد باغتان شده و از لارو پروانه ها تغذیه کنند و آفت باغتان از بین برود.

شپشک :

این سوسک پوزه دراز در فصل بهار به برگ و ساقه های جوان درخت فندق حمله می کند . درا وایل تابستان درون میوه درخت تخم می گذارند و لارو این حشرات به میوه های تازه حمله می کنند و از میوه ها تغذیه می نمایند. مشکل اصلی این جاست که این فندق های خراب از شاخه نمی افتند و موقع برداشت با محصولتان مخلوط شده و قیمت محصول را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهد.

روش طبیعی دفع شپشک این است که قبل از گل دهی درخت ، با فشار آب شپشک ها را از روی درخت بشویید. شپشک هایی که روی خال می افتند دیگر نمیتوانند خودشان را به درخت برسانند و از بین می روند.

بعد از باران میتوانید درختان راتکان دهید تا حشرات روی زمین بریزند.

برای اطمینان از بین رفتن شپشک ها میتوانید  ماده شپشک کش را روی خاک بریزید تا از حمله مجدد آن ها به درخت پیشگیری کنید.

بیماریهای درخت فندق

قارچ ریشه درخت فندق :

گاهی اوقات روی بن درخت قارچ های زرد رنگ میبینید ، برای پیشگیری از آلودگی سایر درختان باغ به این قارچ باید درخت را از خاک در آورده و در جای بسیار دورتر دفن کنید.

بیماری باکتریایی :

در صورتی که درخت فندق به بیماری باکتریایی مبتلا شود شاخه های جوان و جوانه ها آسیب می بینند ، اگر به موقع متوجه بیماری نشوید جوانه ها از بین می روند و مجبورید کل شاخه را جدا کنید و دفت کنید.

آموزش کاشت فندق در گلدان

از آنجا که درخت فندق ریشه زیادی میزند بنابراین مدتی که در گلدن رشد کرد باید حتما به خاک باغچه یا باغ منتقل شود. برای کاشت نهال فندق در گلدان میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید.

مغز فندق خام را بدون این که آسیب ببیند از پوست جدا کنید.

مغزها را در دستمال نخی نمدر بپیچید و در ظرف در دار بگذارید و درش را سوراخ کنید که تهویه مناسب داشته باشد.

هر روز دستمال را مرطوب کنید.

بعد از 1 – 2 هفته ریشه فندق ها بیرون می زند.

کم کم جوانه ها و برگ ها هم رشد میکنند.

بستر خاک مناسب درخت فندق را آماده کنید.

بعد از رشد ساقه و برگ ، جوانه ها را به خاک گلدان منتقل کنید به طوری که ریشه درخاک قرار بگیرد و ساقه بیرون باشد.

بعد از این که رشد نهال فندق به 30 سانتی متر رسید باید آن را به خاک باغچه منتقل کنید.

گردآوری : بخش علمی بیتوتهفندق درختچه زیبایی است که در اثر کنار هم قرار گرفتن و در یک ردیف بودن به موازات سایر ردیف‌ها باغاتی زیبا انبوه را به وجود آورده که چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند. اوج زیبایی باغات فندق اواسط فصل بهار است وقتی که شکوفه‌های فندق نمایان شده و سبزی برگ‌ها با سفیدی شکوفه‌ها با هم در آمیخته و منظره ای چشم نواز ایجاد می‌شود. آب و هوا در رشد و نمو درخت فندق تاثیر بسزائی دارد، بطوری که فندق طالب آب و هوای معتدل، مرطوب و نسبتاً سرد می‌باشد (دوستدار زمستان ملایم و تابستان خنک است)

جهت به فروشگاه نازبو مراجعه کنید.

مشخصات درخت فندق:

فندق درختچه ای است با ارتفاع 1/5 متر که معمولاً بلند نمی‌شود، ولی در مواردی که شرایط آب و هوایی مساعد و خاک بسیار حاصلخیز باشد به ارتفاع 6 تا 7 متر (گاهی بیشتر) در می‌آید و به سهولت جنگلی انبوه به وجود می‌آورد. بومی اروپا و آسیای صغیر است که کشت آن از زمان‌های بسیار قدیم در ایران متداول بوده و به صورت خودرو در جنگل‌های ارسباران، تالش، زنجان دیده می‌شود. درخت فندق پهن و نوک تیز با دو ردیف دندانه، به رنگ سبز یا دم برگی بطول تقریباً یک سانتیمتر می‌باشد. فندق دارای دو نوع گل نر و ماده است که به صورت سنبله آویخته در پاییز ظاهر می‌شود. نوع نر این گل‌ها دارای ۳ تا ۸ پرچم است و مجموعه آن به صورت سنبله‌های آویخته در پاییز ظاهر می‌شود. هر گل آذین گل‌های ماده فندق 10 عدد گل کوچک دارد، اما در هر خوشه 3-2 عدد میوه تشکیل می‌شود. گل‌های فندق 3 تا 4 سال پس از کاشت ظاهر می‌شوند. اما باردهی از 5 الی 6 سالگی آغاز می‌گردد و به مدت 20 – 10 سال درختان فندق باروری اقتصادی دارند. میوه آن که فندق نامیده می‌شود، در حالت تازه از پوشش سبز رنگی پوشیده شده است، ولی تدریجاً پس از خشک شدن از آن جدا می‌شود. گرچه چوب فندق به سرمای زیاد مقاوم است اما به جوانه‌های گل فندق در 10- درجه سانتیگراد آسیب جدی وارد می‌شود و موجب کاهش محصول می‌گردد.

همچنین بخوانید:

نحوه کاشت و پرورش فندق

کاشت و پرورش فندق به لحاظ اقتصادی دارای اهمیت بالایی است و در کشت آن باید به شرایط آب و هوایی و منطقه ای توجه کرد. بالا بودن یا پایین بودن دما در منطقه زیر کشت می‌تواند آسیب زیادی را به درختان وارد کند، زیرا این درختچه در شرایط آب و هوایی مساعد قابل رشد است. فندق از طریق بذر، پاجوش، پیوند و خواباندن تکثیر می‌شود.

تکثیر درخت فندق از طریق هسته و بذر

برای کاشت و پرورش فندق می‌توان از میوه تازه استفاده کرد، اما علاوه بر این که رویش و جوانه زنی هسته این گیاه سخت است، گیاه حاصل شده شبیه گیاه مادری نخواهد شد و در خصوصیات خود از نظر کیفیت و کمیت میوه می‌تواند با گیاه مادری متفاوت باشد. به هر حال برای کاشت هسته می‌بایست میوه‌ها را در اواخر تابستان یعنی زمانی که پوسته‌ها کمی سخت شده است و به رنگ قهوه‌ای قرمز درآمده است از گیاه مادری جدا کرد. با استفاده از یک سمباده باید سعی کرد که ضخامت پوسته را کاهش داد. شکستن روش خوبی نیست زیرا می‌تواند به هسته درون میوه آسیب برساند. سمباده زدن نیز می بایست با دقت باشد تا به هسته آسیب نرسد. زمانی که پوسته نازک شد سمباده زدن را می‌بایست متوقف کنیم. میوه‌هایی که اکنون پوسته‌های نازکی دارند به مدت 24 ساعت در آب قرار می‌گیرند. میوه‌هایی که بر روی آب شناور می‌شوند را دیگر استفاده نمی‌کنیم، زیرا آنها جوانه زنی خوبی نخواهند داشت. مابقی میوه‌ها را در مخلوطی که می‌تواند رطوبت نگهدارد، همانند شن +خاک برگ که حدود 20 سانتیمتر عمق دارند قرار می‌دهیم به نحوی که عمق کاشت میوه‌ها حدود 5-2.5 سانتیمتر است. گلدان را داخل پلاستیک شفاف بگذارید، اما در پلاستیک را یا نبندید و یا اگر می‌بندید بر روی بدنه پلاستیک چندین سوراخ به منظور تهویه هوا ایجاد کنید. بعد از قرار دادن بذرها در پوشش پلاستیکی، نوبت برطرف کردن نیاز سرمایی بذرها است. ظرف حاوی بذرها را درون یخچال و یا مکانی سرد که دمای حدود 4-3 درجه دارد قرار می‌دهیم و مدت زمان مورد نیاز حدود 5-3 ماه است. در طی این مدت نباید اجازه داد که مخلوط خاکی کاملاً خشک شود، اما نیازی به آبیاری نیز نیست بلکه کافی است سطح آنرا با عمل غبار پاشی آب کمی مرطوب کنیم. بعد از گذشت این مدت زمان، ظرف محتوی بذرها را به مکانی روشن و با دمای حدود 26 درجه در طی روز و 21 درجه در طی شب قرار می‌دهیم. مراقب عدم خشک شدن سطح خاک باشید. اگر همه چیز خوب پیش برود، حدود 30 روز بعد شاهد جوانه زنی هسته‌ها خواهیم بود. گیاه جوانی که از بذر جوانه می‌زند باید حدود 30-15 ارتفاع بیابد و بعد آماده انتقال از ظرف اولیه به مکان بعدی می‌شود.

همچنین بخوانید

تکثیر از طریق خوابانیدن گیاه

مهمترین روش تکثیر این گیاه، خوابانیدن است. توجه کنید روش خوابانیدن شیوه‌های مختلفی دارد که برای درختان فندق از شیوه خوابانیدن تپه ای استفاده می‌شود. یعنی مخلوط خاک به شکل تپه‌ای کوچک بر روی ساقه های کوتاه شده گیاه مادری قرار می‌گیرند تا این ساقه‌ها در بین چنین مخلوط خاکی تولید ریشه کنند. در این روش گیاه فندق در طی زمستان که در حال رکود است کف زنی می‌شود یعنی شاخه‌های آن از نزدیک سطح زمین قطع می‌شوند. این کار باعث می‌شود که با آمدن بهار، شاخه های جدیدی مجدداً و از ریشه‌های گیاه رویش کنند. البته عمل کوتاه کردن ساقه‌ها در بهار نیز انجام می‌شود، زیرا اگر اجازه دهیم جوانه‌های گل روی این شاخه‌ها شکل بگیرند، در واقع گیاهانی را که قرار است از این طریق تکثیر کنیم ضعیف کرده ایم. همچنین برخی از پرورش دهندگان اجازه می‌دهند که از میانه این شاخه‌ها، یک یا دو شاخه بلند شوند و برگ سار داشته باشند، تا در غذا سازی برای ریشه‌های گیاه مادری (و نه ریشه‌هایی که قرار است روی بدنه ساقه‌ها شکل گیرد) نقش داشته باشند و به این مسئله کمک بکنند، اما مابقی ساقه‌ها در این مقطع زمانی یعنی اوایل بهار مجددا تا نزدیکی سطح زمین کوتاه می‌شوند. سپس به شاخه تا اوایل تابستان اجازه رشد داده می‌شود که در این زمان شاخه‌ها به ضخامت حدود 1-0.5 سانتیمتر می‌رسند.

تکثیر از طریق پیوند زدن

شیوه پیوند یکی دیگر از راه‌های کاشت و پرورش فندق است. یعنی پایه از یک نوع و قسمت تاج از نوعی دیگر است. معمولاً پایه از انواعی انتخاب می‌شود، که دارای خصوصیت خوب ریشه‌دهی و گستراندن ریشه در خاک و همچنین تولید کم پاجوش باشد و ارقامی که دارای خصوصیات و کیفیت بالای میوه هستند برای تاج انتخاب می‌شوند و روی پایه با استفاده از روش پیوند قرار می‌گیرند. از شیوه های مختلف پیوند همانند انگلیسی، پیوند زبانه‌ای و یا شکافی به منظور انجام عمل پیوند استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید:

شرایط نگهداری درخت فندق

آبیاری: این گیاه به آبیاری منظمی نیاز دارد قبل از هر بار آبدهی سطح خاک را چک نمایید در صورت خشک شدن مجدداً آبدهی را انجام دهید. هر 4 روز یکبار آبدهی برای گیاه مناسب می‌باشد.

خاک: فندق درختی است که با هر نوع خاکی سازش دارد، اما جهت رشد بهتر به خاک نیمه عمیق (حداقل 50 سانتیمتر) با قدرت جذب آب بیشتر نیاز دارد، خاک‌های رسوبی، رسی و شنی برای رشد این گیاه مناسب هستند، میزان آهک موجود در خاک باید کمتر از 10 درصد باشد، زیرا ریشه درخت در خاک خفه می‌شود و از بین می‌رود، به همین دلیل باید خاک سبک و با زهکشی خوب داشته باشید تا گیاهتان رشد خوبی داشته باشد.

برای به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

نور: فندق به نور مستقیم و زیاد آفتاب نیاز دارد، آن را در محلی از حیاط بکارید که نور خوبی را دریافت نماید.

رطوبت: میزان رطوبت نسبی مورد نیاز فندق 60-80 درصد می‌باشد.

برداشت

گل‌دهی فندق ۳ تا ۴ سال پس از کاشت صورت می‌گیرد، ولی معمولاً باردهی از سال ۵ یا ۶ شروع می‌شود، مدت باردهی ۱۰ تا ۲۰ سال است. شاخه‌هایی که طول آنها ۱۶ تا ۲۵ سانتیمتر است بیشترین ظرفیت باردهی را دارند. برداشت فندق در اواخر تابستان تا اوایل پائیز و زمانی انجام می‌پذیرد که برگ‌ها و خوشه‌های خاردار میوه شروع به قهوه ای شدن نمایند. میوه‌ها را هر ساله با کمک دست و یا ماشین آلات لرزاننده پس از رسیدن برداشت می‌کنند، زیرا متعاقباً با ریزش میوه‌ها و برگ‌هایش مواجه می‌شوند. بدین دلیل بسیاری از باغداران بجای استفاده از دستگاه‌های لرزاننده ترجیح می‌دهند که میوه‌های فندق بصورت طبیعی بر سطح زمین بریزند، سپس براحتی جمع آوری گردند. میوه‌های فندق پس از رسیدن بر روی زمین می‌ریزند. میوه‌هایی که به روی زمین می‌ریزند، در اثر رطوبت خاک تغییر رنگ می‌دهند، از این رو برای جلوگیری از آن باید در اولین فرصت پوست میوه‌ها جدا شود. میوه‌ها در طول فصل باید ۲ تا ۳ بار جمع‌آوری شوند.