میوههای این گیاه بعضا درکشور برای مصارف محدود غذایی (تهیه ترشیجات) استفاده میشود و به دلیل شباهت ظاهری میوه ها، در برخی نقاط به اشتباه آنرا به نام هندوانه ابوجهل میشناسند. در حالی که از این امر اشتباه باید اجتناب کرده و دو گیاه کاملا متفاوت هستند.
اقبال جاسمی کارشناس گروه فارماکولوژی و طب کاربردی این پژوهشکده با اشاره به این که این گیاه دارای چندین ترکیب شیمیایی فعال میباشد اظهار کرد: یکی از مهمترین ترکیبات موجود در آن فلاونوئید است. ریشه و جوانههای مولد گل آن دارای پکتین، ساپونین، نوعی اسانس (به مقدار بسیار جزیی)، یک مادهی رزینی، رامنوگلیکوزید و مادهای به نام کاپارین میباشد.
جاسمی عنوان کرد: گیاه کَبَر درطب سنتی به عنوان داروی محرک کبدی و باعث بهبود عملکرد کبد میشود و در موارد تصلب شرائین و کـاهش نفـخ بـه کـار گرفته شده و به عنوان یـک ضـدرومـاتـیـسم از آن بهره گرفته میشود. استفاده از آن بــه عـنـوان یـک مدر (دیورتیک)، عامل دفع کرمها و تقویت کننده نیز گزارش شده است.
جاسمی اظهار کرد: پوست ریشه این گیاه، فعالترین قسمت آن بوده و به علت گـرم و خـشـک بــودنش بــه عنــوان یــک قـابــض و ازبـیــن بـرنــدهی سـردی استفاده میشود. همچنین جوشانده پـوست ریشـه آن در طـب سنتی برای رفع تجـمع مایـع سـروز در حفرات یـا بافت ها، آنمی، آرترایتیس و نقرس استفاده میشود.
وی بیان کرد: به این گیـاه خـاصـیـت ضد سـلی نیـز نـسـبــت داده شده است چرا که پوست آن تلخ و خلط آور بوده و در ناراحتیهای طـحـالی، کلیـوی و کبـدی تجویز میشـود. از آن جا که این گیاه سرشار از سدیم است، بیماران مبتلا به فشار خون بالا و بیماران قلبی باید در مصرف آن احتیاط کنند.
وی گفت:این گیاه برای سیستم گوارشی مفید بوده، از اسهال پیش گیری و اشتها را زیاد میکند. حاوی ریـز مغـذی، آنتـی اکسیدان و ویتامینهای فراوانی است. منبع عالی کوئرستین بوده که نوعی آنتی اکسیدان عالی است. کوئرستین، خاصیت ضـد باکتریـایی، ضـد سرطانی، ضدالتهابی و ضد درد دارد.
این کارشناس پژوهش تاکید کرد: نوعی ترکیب فلاونوئیدی موجود در این گیاه، مویرگها را تقویت میکند و مانع تشکیل لختگی خون میشود. همچنین بررسیها بر روی ریشههای این گیاه نشان داده است که عصاره حاصـل از ریشه این گیاه خاصیت ضد میکروبی قابل توجهی از خود نشان میدهـد.