مهمترین کاربرد هود در حذف آلایندههای خطرناک
هدف از هود آزمایشگاهی این است که به طور ایمن آلاینده های بیولوژیکی و شیمیایی خطرناک را قبل از اینکه در آزمایشگاه یا محیط پخش شوند، جذب و حذف کند. هود آزمایشگاهی که انواع مختلفی از مدلهای رومیزی گرفته تا قابل نصب بر روی دیوار دارند، در زمینههای مختلف از شیمی گرفته تا علوم زیستی و پزشکی قانونی استفاده میشوند.
هودها مجرای آلاینده ها را با استفاده از حجم هوای ثابت یا متغیر حذف می کنند. از آنجایی که هودهای با حجم ثابت به طور خاص تمایل دارند تا انرژی گیر باشند، تلاشهای اخیر بر واحدهای جریان کم متمرکز شدهاند که ویژگیهای مهار دود را برای صرفهجویی در مصرف انرژی و حفظ ایمنی در خود جای دادهاند.
چگونه هود آزمایشگاهی را انتخاب کنم؟
اولین نکته همیشه باید کاربرد باشد: شناسایی مواد شیمیایی و فرآیندهایی که استفاده می شوند. آیا آنها قابل اشتعال هستند یا به ویژه خورنده هستند؟
برای کارهای آزمایشگاهی با درصد سمی کمتر، محفظه های بدون کانال که از فیلترهایی برای کنترل خطرات موجود در هوا استفاده می کنند، ممکن است مناسب باشد. اندازه های معمولی هود آزمایشگاهی از 3 تا 8 فوت متغیر است، بنابراین در صورت نیاز به قرار دادن تجهیزات در داخل واحد، این را در نظر داشته باشید. هر نوع مواد هود، از جمله فولاد پوشش داده شده با اپوکسی، فایبرگلاس یا رزین پلی، مقاومت حرارتی و مزایای سازگاری خاصی را ارائه می دهد.
بسیاری از آزمایشگاههای تحقیقاتی از دستگاههای مهارکننده استفاده میکنند تا کاربر را از خطراتی که با آنها کار میکند مصون نگه دارند. این دستگاه ها اغلب با نام های مختلفی از جمله هود کشت سلولی، هود کشت بافت، هود جریان آرام، هود PCR، هود ایمنی زیستی شناخته می شوند. با این حال، نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که همه این دستگاهها سطح حفاظتی یکسانی را ارائه نمیکنند. ویژگی مشترک این است که تجهیزات جریان هوای آرام را برای یک منطقه کار “تمیز” فراهم می کند.
اما همه تجهیزات پرسنل اضافی یا حفاظت از محیط زیست را فراهم نمی کنند. کارهای مربوط به عوامل خطرناک همیشه باید در یک دستگاه نگهدارنده مناسب انجام شود تا از کارگر محافظت شود. درک ویژگی های ایمنی هر دستگاه و در نظر گرفتن کاربرد آنها در تحقیقات خود بسیار مهم است.
هود آزمایشگاهی ایمنی زیستی
هود آزمایشگاهی از جمله تجهیزات و روش هایی است که برای به حداقل رساندن استنشاق، جذب پوست یا بلعیدن مواد خطرناک طراحی شده اند. هودهای بخار و ایمنی زیستی دو قطعه متداول از تجهیزات آزمایشگاهی هستند که میتوانند پتانسیل قرار گرفتن در معرض استنشاق در معرض مواد شیمیایی یا عوامل بیولوژیکی خطرناک را تا حد زیادی کاهش دهند.
اگرچه ممکن است شبیه به هم به نظر برسند، هودهای بخور آزمایشگاهی و هودهای ایمنی زیستی، طراحی و عملکرد بسیار متفاوتی دارند و باید به طور مناسب برای محافظت از کاربر استفاده شوند. بسیاری از کنترل های اضافی مربوط به خطر یا مربوط به فرآیند در دسترس هستند.
هود آزمایشگاهی بخور
یک هود آزمایشگاهی بخار که به درستی کار کند و به درستی استفاده شود می تواند قرار گرفتن در معرض مایعات فرار، گرد و غبار و مه را کاهش دهد یا از بین ببرد. هنگام کار با تمام مواد خطرناک استفاده از هود آزمایشگاهی توصیه می شود. علاوه بر این، یک هود آزمایشگاهی یا سایر وسایل نگهدارنده مناسب، باید برای تمام کارهایی که با ” مواد خطرناک و سمی آزمایشگاهی” انجام می شود، استفاده گردد.
هر دود هود آزمایشگاهی باید دارای برچسب کالیبراسیون جریان و نشانگری باشد که بالاترین ارتفاع ارسی را برای استفاده در هنگام کار با مواد خطرناک نشان دهد. اگر این برچسب ها وجود نداشت، برای ارزیابی هود با ما تماس بگیرید. هنگام استفاده از هودهای شیمیائی، اقدامات زیر همیشه مورد نیاز است. در برخی شرایط ممکن است شیوه های کاری سختگیرانه تری لازم باشد.
روش های کار هود آزمایشگاهی ایمن
تمام کارها را انجام دهید و تمام دستگاه ها را حداقل 6 اینچ از سطح کاپوت عقب نگه دارید.
تا جایی که امکان دارد ارسی کاپوت را بسته نگه دارید.
شیارها و بافل های هود را از انسداد دستگاه یا ظروف دور نگه دارید.
دستگاه یا مواد شیمیایی را به طور دائم در هود نگهداری نکنید. تجهیزات بزرگی که در داخل هود استفاده می شوند باید روی بلوک ها قرار گیرند تا جریان هوا در زیر تجهیزات امکان پذیر باشد. مواد شیمیایی را در یک کابینت ایمنی تایید شده نگهداری کنید.
هنگام ایجاد آلودگی، سر خود را در کاپوت قرار ندهید.
از هود آزمایشگاهی به عنوان مکانیزم دفع زباله استفاده نکنید. بطری های حلال در هود بخار باید در زمانی که از آن استفاده نمی شود درپوش داشته باشند.
هر فرآیندی که ممکن است آلودگی هوا را در سطح مجاز قرار گرفتن در معرض (PEL) یا بالاتر از آن در داخل هود آزمایشگاهی ایجاد کند، انجام دهید.
تردد پا را از روی کاپوت به حداقل برسانید. هنگام بیرون آوردن و داخل کاپوت از انجام حرکات سریع خودداری کنید.
درهای آزمایشگاه را بسته نگه دارید (به استثنا: برخی از طرح های آزمایشگاهی نیاز به باز بودن درهای آزمایشگاه دارند).
ارسی هود یا پانل های ارسی را به جز در مواردی که برای راه اندازی دستگاه لازم است جدا نکنید. همیشه ارسی یا پانل ها را قبل از کار در هود تعویض کنید.
در صورت وجود مایعات یا گازهای قابل اشتعال از قرار دادن ظروف الکتریکی یا سایر منابع جرقه در داخل هود خودداری کنید. هیچ پریز برق دائمی در هود مجاز نیست.
اگر احتمال انفجار یا فوران وجود دارد از سد مناسب استفاده کنید.
تست و گواهی هودهای ایمنی زیستی
هود آزمایشگاهی ایمنی زیستی (BSC) یک قطعه ضروری از تجهیزات ایمنی برای بسیاری از آزمایشگاههایی است که تحقیقات بیولوژیکی را انجام میدهند.
BSC برای محافظت از پرسنل و محیط زیست در برابر مواد بالقوه عفونی و پاتوژن های انسانی طراحی شده است.
هود ایمنی زیستی کلاس I
هود ایمنی زیستی کلاس II
هود ایمنی زیستی کلاس III
شیوه های کار هود ایمنی زیستی ایمن
آزمایش خود را برنامه ریزی کنید. تمام مواد مورد نیاز برای انجام آزمایش خود را جمع آوری کنید، از جمله تجهیزات حفاظت فردی و ظروف دفع زباله. مراحل آزمایش خود را در نظر بگیرید و مواد را به شیوه ای منطقی بچینید که از حرکات بیش از حد بازوها و جابجایی وسایل داخل و خارج از کابینت جلوگیری کند.
هود آزمایشگاهی خود را روشن کنید. مطمئن شوید که BSC حداقل 15 دقیقه قبل از شروع کار کار می کند. این چرخه قبل از شروع کار، منطقه کار را از ذرات پاک می کند.
سطح کار را ضد عفونی کنید. از یک ضد عفونی کننده مناسب برای کاری که در آزمایشگاه شما انجام می شود استفاده کنید.
برای شروع کار آماده شوید. سطح کار را با حوله های جاذب با پشت پلاستیک بپوشانید. وسایل خود را تا جایی که ممکن است دورتر از ارسی در کابینت قرار دهید. تمام عملیات باید روی سطح کار حداقل چهار (4) اینچ از لبه داخلی گریل جلویی انجام شود.
وسایل خود را طوری سازماندهی کنید که بتوانید کار خود را از قسمت تمیز کابینت به قسمت کثیف جدا کنید. برای جلوگیری از آلودگی متقاطع آزمایش خود از جابجایی اقلام کثیف بر روی موارد تمیز خودداری کنید.
مواد زائد را جمع آوری کنید. مواد زائد باید در داخل کابینت جمع آوری شود. حرکت مکرر بازوها به داخل و خارج از هود آزمایشگاهی برای انباشتن زباله در ظرفی خارج از BSC، جریان هوا و محفظه ارائه شده توسط BSC را به خطر می اندازد. قبل از اینکه کیسه ها را از کابینت بیرون بیاورید، حتما درب بسته ها را ببندید و ظروف باز را بپوشانید.
تمام مواد را قبل از خارج کردن از Bفکر میکنید که چرا باید یک هود در آشپزخانه داشته باشید؟ فقط به این دلیل که اگر غذا سوخت یا خواستید گوشتی روی اجاق کباب کنید، در فضای آشپزخانه پخش نشود و به بیرون برود؟ البته که این یکی از دلایل اصلی است؛ اما برای شما میخواهیم دلایل دیگر را هم بنویسیم. در واقع باید گفت که کسی در اهمیت استفاده از هود، هیچگونه شک و تردیدی ندارد؛ اما برخی هنوز فکر میکنند که باید دنبال هود ساده باشند. اگر دلایل خرید هود را بهتر بدانید، دیگر توجه بیشتری به مدل و ویژگیهای هود مورد نظر خود خواهید کرد.
دلایل داشتن هود
کیفیت هوا
مهمترین کاربرد هود در حذف آلایندههای خطرناک در هوای آشپزخانه است. در حقیقت آلایندههایی که در هنگام پخت و پز به وجود میآیند. دود، بخار و چربیهای ایجاد شده از پخت و پز در صورت بیرون نرفتن از فضا، روی دیوار و دیگر وسایل آشپزخانه میماند و علاوه بر ایجاد ظاهر زشت، سلامتی افراد منزل یا آشپز و بقیه را تهدید خواهند کرد.
هود دارای یک دمنده به صورت فن یا موتور است که هوای آلوده را به داخل مکش میکند. فیلترهای چربی گیر در هود اولین لایه است که دود را جذب کرده و ذرات چربی موجود در آن را به خود میگیرد. سپس دود و آلاینده هوای اضافه از طریق لوله به فضای بیرون منتقل میشود. باید گفت مهمترین دلیل داشتن هود همین مسئله است؛ تضمین سلامتی افراد در آشپزخانه تا هیچگونه دود و آلایندگی وارد ریههای آنها نشود.
مونوکسید کربن
بیشتر وسایل گرمایشی موجود در آشپزخانه و دیگر بخشها از خود گازهای سمی تولید میکنند. مونوکسید کربن مهمترین و خطرناکترین گازی است که از این وسایل به فضای بیرون منتقل میشود. در صورتی که این گاز به بیرون راه پیدا نکند، سلامت افراد را به شدت تهدید خواهد کرد. تنگی نفس و سوزش چشم حداقل علائم استنشاق این گاز توسط افراد است. البته بسیاری از وسایل دارای آشکارساز مونوکسید کربن هستند؛ اما هیچ اقدامی در جهت بیرون کردن این گاز انجام نمیدهند. در صورتی که یک هود علاوه بر اینکه میتواند وجود این گاز را تشخیص دهد، با سیستم قدرت مکش خود آن را به فضای بیرون هم منتقل کند.
انتقال گرما به بیرون
پخت و پز انواع غذا همیشه با گرما همراه است. است این گرما اگر به بیرون منتقل نشود، باعث افزایش دمای آشپزخانه شده و میتواند روی سلامتی آشپز تأثیر بگذارد. همچنین اینکه فضای داخل را به شدت گرفته کرده و تحمل آن بسیار سخت خواهد شد. در اینجا هود نقش یک تهویه کننده به عنوان انتقال گرما به بیرون را انجام میدهد. البته در این مورد نباید هود را با یک وسیله خنک کننده اشتباه گرفت. انتقال گرما به بیرون همراه با دیگر آلایندگی و دود ها بوده و از این رو با روشن ماندن این دستگاه میتوان گفت که با یک تیر چند نشان زده خواهد شد.
تضمین سلامتی افراد
همانطور که در بالا هم نوشتیم، یک هود میتواند انواع مواد آلایندگی هوا را به فضای بیرون منتقل کنند. این آلایندگی که بیشتر شامل دود، گازهای خطرناک و گرما است، در صورتی که راهی به فضای بیرون نداشته باشند، تأثیر منفی جدی روی سلامتی افراد در دراز مدت خواهند گذاشت. در صورتی که آشپز نتواند به خوبی فضای آشپزخانه را تحمل کند، روی فرایند آشپزی خود تمرکز نداشته و این باعث کاهش کیفیت کار او خواهد شد. همچنین که احتمال خطر روی دیگر وسایل هم بیشتر میشود.
پخت و پز راحت
وقتی فضای داخل آشپزخانه را دود و آلاینده پر کند، علاوه بر اینکه آشپز نمیتواند به خوبی روی فرایند آشپزی خود تمرکز کند، متوجه طعم و مزه غذاها هم به درستی نخواهد شد. برای اینکه این دود و آلایندهها میتوانند روی مواد تأثیر نامطلوب بگذارد. در صورتی که اگر یک هود در آشپزخانه باشد، دیگر خبری از وجود آلاینده در داخلی نبوده و محیطی سالم و قابل تنفس را برای آشپزها ایجاد خواهد کرد.
تست کردن بهتر غذا
برای غذاهای سرخ کردنی باید دود حاصل از تولید آنها به فضای بیرون منتقل شود. در صورتی که چنین اتفاقی نیفتد، این دود علاوه بر اینکه باعث میشود تا آشپز به خوبی غذا را به دلیل اجتماع دود در جلو چشمان خود نبیند، متوجه طعم واقعی آن در تست هم نشود. در اینجا هود به کمک آشپز آمده و با بیرون هدایت کردن آنها محیط بهتر و سالمتری برای بررسی و تست غذا به وجود میآورد. همچنین که دود ها به راحتی میتوانند روی طبع غذاها تأثیر بدی گذاشته و این برای یک رستوران بسیار بد خواهد شد.
امکانات پیشرفته در آشپزی
یک هود فقط وظیفه انتقال دود را به فضای بیرون ندارد. هودهای امروزی امکاناتی دارند که به آشپزها کمک میکند تا پخت غذا را بهتر مدیریت کنند. سادهترین امکان موجود در هر هود، لامپهایی که در داخل قرار گرفته است. البته از قدیم هودها لامپ هم داشتند؛ اما تکنولوژی لامپهای امروزی در هودها بسیار پیشرفتهتر شده و همچنین اینکه در مکانهای مناسبی هم قرار گرفتهاند. این باعث میشود تا آشپز بهتر غذا را ببیند.
مورد بعدی وجود صفحات ال سی دی است که در بعضی هودهای پیشرفته قرار گرفته است. این صفحه میتواند اطلاعاتی مانند دمای محیط را نشان بدهد. همچنین بعضی از آنها دارای ساعتی هستند که آشپزها میتوان با آن میزان زمان پخت غذا را بهتر مدیریت کنند. داشتن سنسورهایی برای نمایش میزان آلایندگی هوا، مهمترین ویژگی است که در هودهای جدید قرار گرفته است.
منبع: پویان گسترش