برترین های کسب و کارعلمی و پزشکی

علت حالت تهوع حین درمان دندانپزشکی چیست؟

حالت تهوع حین درمان دندانپزشکی: راه پیشگیری

به نقل از ایران دی دی اس؛ تصور رفتن به دندانپزشکی هرگز راحت و دلپذیر نیست، اما برای برخی افراد که دچار تهوع فعال هستند این تصور مثل کابوس می ماند. عدم مراجعه برای معاینه یا درمان به دلیل حالت تهوع حین درمان دندانپزشکی راه حل خوبی نیست. از روش های زیر می توانید برای کاهش حالت تهوع خود در طول درمان استفاده کنید و البته پیش از شروع درمان دندانپزشک را از وضعیت خود مطلع کنید.

حالت تهوع در قالب گیری دندان | دندان درد و حالت تهوع | علت حالت تهوع بعد از عصب کشی دندان

علت حالت تهوع حین درمان دندانپزشکی چیست؟

رفلکس تهوع واکنش طبیعی مکانیسم دفاعی بدن شما است که می خواهد از ورود اشیا خارجی به دستکاه تنفسی فوقانی پیشگیری کند. زمانی که بدن حس می کند چیزی به غیر از هوا در حال رفتن به سمت حنجره و نای است، عضلات منقبض می شوند و سعی می کنند آن شی را از مسیر هوایی خود دور کنند. هنگامی که دندانپزشک ابزار و لوله های مکش را در دهان بیمار قرار می دهد برخی افراد دچار حالت تهوع می شوند.

چه باید کرد؟ (چند روش زیر برای کاهش حالت تهوع حین درمان دندانپزشکی)

از چند روش زیر برای کاهش حالت تهوع حین درمان دندانپزشکی می توانید استفاده کنید:

نفس کشیدن از طریق بینی:

به گفته مجله آموزشی تجهیزات دندانپزشکی یادآوری به خود برای نفس کشیدن از راه بینی وقتی دهان تا انتها باز است، کمی دشوار است. اما نفس کشیدن عمیق از راه بینی می تواند به شما حس خوبی بدهد. اگر احساس احتقان دارید، پیش از ملاقات دندانپزشکی از یک داروی ضداحتقان کمک بگیرید. استفاده از اسپری های بینی نیز برای باز کردن راه هوایی مفید است.

از ریزش آب دهان خود نترسید:

ریختن آب دهان مسئله خوشایندی نیست، اما بیرون ریختن آب دهان احتمال ایجاد حالت تهوع حین درمان دندانپزشکی را کمتر از زمانی می کند که با وجود آن همه وسیله دندانپزشکی در دهانتان سعی کنید آب دهان خود را قورت دهید.

حواس خودتان را پرت کنید:

با خود یک توپ استرس به مطب بیاورید تا در طول درمان آن را در دستتان فشار دهید، شعری را در ذهنتان تکرار کنید و هر کاری از دستتان برمی آید انجام دهید تا به حالت خود فکر نکنید.

دندانپزشک چه کمکی می تواند بکند؟

با شما حرف بزند:

البته همه دندانپزشکان مصاحبان خوبی برای حرف زدن نیستند، اما اگر شانس اوردید و دندانپزشک شما این طور بود، از او بخواهید در طول کار با شما حرف بزند. تا زمانی که نیازی به پاسخ دادن شما نباشد، حرف زدن می تواند حواس شما را از موضوع پرت کند.

شما را مستقیم تر بنشاند.

اگر مستقیم تر بنشینید، وسایل به انتهای دهان سر نمی خورند. ای امر شانس ایجاد حالت تهوع حین درمان دندانپزشکی را کمتر می کند. برای کسانی که دچار تهوع شدید هستند، اکسید نیتروژن یا گاز خنده می تواند مفید باشد. این روش بی حسی به ایجاد حالت تهوع در بیمار کمک می کند.

مراجعه به دندانپزشک بخشی از داشتن دندان های سالم است. اجازه ندهید حالت تهوع شما را از داشتن لبخند زیبا محروم کند

اخیرا یکی از بیماران ما اعتراف کرد که سالهاست به دلیل ترس از تهوع حین رادیوگرافی دندان از مراجعه برای درمان و معاینه خودداری کرده است. این امر باعث بدتر شدن شرایط بیماری وی گشته بود و هزینه زیادی را برای او به جا گذاشت. این بیمار تنها نیست. معمولا بیمارانی که در طول درمان دندانپزشکی دچار تهوع می شوند از مراجعه برای درمان خودداری می کنند. مشکل اینجاست که این هراس از مراجعه باعث افزایش احتمال بروز پوسیدگی و سایر مشکلات جدی در آنان می شود.

در صورتی که برخی اقدامات ساده را انجام دهید می توانید تا حد زیادی از تهوع حین رادیوگرافی دندان پیشگیری کنید. اگر دچار این مشکل هستید، دندانپزشک خود را مطلع کنید. چنانچه متخصصان ما بدانند که کدام روش یا موقعیت در طول درمان باعث تهوع شما شده است، می توانیم از روش هایی برای پیشگیری از این رفلکس استفاده کنیم.

رادیوگرافی دندانپزشکی:

یکی از موقعیت های رایج که باعث بروز تهوع در بیمار می شود زمان انجام رادیوگرافی است. این حالت به خصوص در زمان انجام رادیوگرافی از دندان های خلفی شدیدتر می شود. متخصصان کلینیک ما سعی می کنند این پروسه را در سریع ترین زمان ممکن انجام دهند تا شما کمتر اذیت شوید. اما از روش های زیر نیز می توانید برای پیشگیری از تهوع حین استفاده کنید.

نحوه پیشگیری از تهوع حین رادیوگرافی دندان:

ثابت شده است که تکنیک های زیر به شما کمک می کنند که آرام بمانید و از بروز تهوع پیشگیری می کنند.

کنترل تنفس:

یکی از شکایات رایج این است که تنفس از راه دهان در زمان رادیوگرافی باعث تشدید حالت تهوع می شود. یکی از روش های پیشگیری از تهوع کنترل تنفس است.

  • از طریق بینی نفس بکشید.
  • نفس خود را تا زمان تکمیل رادیوگرافی نگه دارید.
  • به آرامی از راه دهان نفس بکشید.

بی حس کردن گلو و زبان:

دندانپزشک می تواند از یک اسپری بی حسی موضعی برای بی حس کردن گلو و زبان استفاده کند. این کار باعث می شود که کمتر رادیوگرافی را حس کنید و در نتیجه تهوع شما هم کمتر می شود.

حواس پرتی:

تکنیک های مختلفی وجود دارد تا حواس خود را از رادیوگرافی دور کنید. بسیاری از بیماران از گوش کردن به موسیقی استفاده می کنند.

تکنیک های جایگزین:

برای بیمارانی که دچار رفلکس شدید به رادیوگرافی داخل دهان هستند، می تواند از رادیوگرافی پانورامیک استفاده کرد. اگر تهوع شما مانع از مراجعه به دندانپزشک می شود، با متخصصان ما تماس بگیرید. دندانپزشک می تواند گزینه های مختلف را برای شما تشریح کند تا ناراحتی شما در طول درمان کاهش یابد. با عدم مراجعه برای درمان و معاینه، سلامت دندان های خود را به خطر نیندازید.

تهوع در مطب دندانپزشکی

آیا رفتن به دندانپزشکی را دوست دارید؟ یا از رفتن به دندانپزشکی خوشتان نمی‌آید؟ آیا از رفتن به دندانپزشکی متنفرید؟ اگر به سوال سوم پاسخ مثبت دادید؛ لطفا کمی به علت آن هم فکر کنید. چرا از رفتن به دندانپزشکی متنفرید؟ آیا می‌ترسید؟ آیا صداهای تیز و گوش‌خراش دریل‌های دندانپزشکی روح شما را آزار می‌دهد و یا… شاید شما هم از گروه افرادی هستید که خیلی سریع «عق» می‌زنید و رفتن به دندانپزشکی با تحریک شدید، شما را به عق زدن‌های مداوم دچار می‌کند؟ اگر شما از این گروه افراد هستید احتمالا در بلعیدن قرص و کپسول‌ها هم کمی مشکل دارید و از اینکه پزشک نیز گلوی شما را به کمک چوب‌های مخصوص معاینه، بررسی کند، واهمه دارید چون در تمام این موارد، دچار تهوع و عق زدن‌های شدید خواهید شد…

کسانی که با کوچک‌ترین تحریکی دچار واکنش شدید شده و عق می‌زنند، گاهی از این واکنش بدنشان بسیار رنج می‌برند و دچار دردسر می‌شوند بنابراین احتمالا این گروه افراد و شاید دیگران که در آن مورد، مشکل کمتری دارند، دوست دارند بدانند که علت ایجاد این واکنش در بدن ما چیست؟ واقعیت این است که عق‌زدن، واکنش طبیعی بدن در مقابل خفگی است. ناحیه‌ای در انتهای سقف دهان ما به نام کام نرم وجود دارد که تحریک این ناحیه در بیشتر افراد به عق زدن منجر می‌شود و همین واکنش باعث می شود که در موارد خاص، جلوی ورود اشیای بزرگ و خطرناک به حلق گرفته شده و از خفگی آنها جلوگیری ‌شود.

علاوه بر جنبه فیزیولوژیک و علت‌های فیزیکی که باعث شروع عق زدن می‌شود، ذهن و تجربیات فکری ما نیز در این زمینه بسیار موثر است. بعضی از افراد حتی دچار نوعی ترس از تهوع و استفراغ می‌شوند که شرایط را برای آنها سخت‌تر می‌کند. معمولا ریشه اینگونه ترس‌ها و نگرانی‌ها از تهوع، عق زدن و حتی استفراغ به دوران کودکی بازمی‌گردد. اگر شما یکی از این افراد هستید، از والدین‌تان درباره وقایع کودکی سوال کنید. شاید بتوانید یک خاطره تلخ مربوط به تهوع شدید یا استفراغ را از بین آنها بیرون بکشید. آنگاه روی ذهن خود کار کرده و آن خاطره قدیمی و مشکلات ایجاد شده از آن را به روشی منطقی حل و فصل کنید و آن را برای همیشه از خاطرتان کنار بگذارید.

در هر حال، گفتار قدیمی «هر مشکلی، چاره‌ای دارد» درباره این مشکل یعنی «عق زدن»‌های شدید هم مصداق دارد و در این زمینه راه‌حل‌های خوبی وجود دارد. این راه‌حل‌ها را به کار ببندید تا به آرامش بیشتری برسید.

یک مشکل و ۶ راه‌حل

یکی از شدیدترین واکنش‌های «‌عق زدن» در مطب‌های دندانپزشکی و هنگامی که دندانپزشک روی دندان‌های ما کار می‌کند، پیش می‌آید. این نکات کوتاه و کاربردی به شما کمک می‌کند که در هنگام درمان‌های دندانپزشکی آرام‌تر باشید و کمتر عق بزنید:

۱) از بینی نفس بکشید. این نکته بسیار مهم است. نفس کشیدن از بینی تا حد زیادی از تهوع شما کم می‌کند بنابراین هنگام سرماخوردگی که بینی شما بسته است به دندانپزشکی نروید. قبل از رفتن به دندانپزشکی بینی خود را تمیز کنید و یا در صورت نیاز به کمک سرم فیزیولوژی بینی‌تان را شستشو دهید تا کاملا تمیز باشد و بتوانید به راحتی از راه بینی تنفس کنید.

۲) پاهایتان را بلند کنید. راه‌حل جالبی است، نه؟ اما امتحان کنید. واقعا موثر است. اگر روی صندلی دندانپزشکی خوابیده‌اید و عق زدن‌های شما شروع شده است، هر دو پای خود را بلند کنید. این کار موجب می‌شود عضلات شکم شما منقبض شده و عق زدن قطع شود.

۳) صبح‌ها دندانپزشکی نروید. در بسیاری از افراد تهوع و عق زدن، بیشتر در صبح‌ها اتفاق می‌افتد. ملاقات‌های دندانپزشکی‌تان را به بعد از ظهرها موکول کنید و با معده خالی به دندانپزشکی بروید تا کمتر دچار تهوع شوید.

۴) مشکل را با دندانپزشک در میان بگذارید. گاهی اوقات دندانپزشک می‌تواند با قرار دادن اندکی ژل یا اسپری بی‌حس کننده دندان در قسمت کام نرم، شما را تا حد زیادی آرام‌تر کند و «عق زدن» کمتر شود. اثر این مواد بی‌حس‌کننده معمولا تا یک ساعت باقی می‌ماند.

۵) کمی نمک یا سرم فیزیولوژیک روی نوک زبان‌تان بریزید. این کار باعث می‌شود که کمتر عق بزنید.

۶) آرام باشید. تمرکز و آرامش در کاهش تحریک‌های «عق زدن» بسیار موثر است. آرام و کنترل شده تنفس کنید و بر این تنفس‌ها، تمرکز داشته باشید حتی می‌توانید تعداد نفس‌هایتان را (که حتما از طریق بینی انجام می‌شود) بشمارید. تکنیک‌های دیگر تمرکز و خود هیپنوتیزم را یاد بگیرید و هنگام رفتن به دندانپزشکی آنها را پیاده کنید.

● کف دستتان را فشار بدهید

یکی از شاخه‌های طب مکمل «طب فشاری» است. در این شاخه از طب با فشار روی نقاط خاصی از بدن، انواع واکنش‌ها، دردها و شرایط خاص قابل درمان و یا بهبود است. متخصصان این طب معتقدند که با فشار روی نقطه خاصی از کف دست، می‌توان جلوی عق زدن را گرفت. ضرری ندارد. هنگام رفتن به دندانپزشکی، هر وقت احساس کردید که ممکن است عق بزنید، با انگشت شست‌تان، کف دست دیگر را فشار دهید و تاثیرش را بررسی کنید. می‌توانید نقطه فشار را در کف دست جابه‌جا کنید تا بهترین نقطه را پیدا کنید.

منبع : مجله آموزشی جامعه دندانپزشکی برای خانواده