جنس کتری ها از چه نوعی هستند؟

کتری و قوری چای یکی از لوازم ضروری آشپزخانه به‌ویژه برای ما ایرانی‌ها است که برای جوشاندن آب و تهیه‌ی انواع نوشیدنی‌های گرم و موارد دیگر طراحی شده است. به طور کلی این دسته از محصولات در مواد، رنگ‌ها و سبک‌های متنوعی به بازار عرضه می‌شوند تا متناسب با دکوراسیون و سبک دم کردن هر نوشیدنی‌ای باشند. در همین راستا مسلما آگاهی از یک‌سری نکات و فاکتورها می‌تواند به انتخاب بهتری منجر شود، بنابراین در این مقاله این بار به سراغ انواع مدل‌های کتری و قوری می‌رویم و با ارائه‌ی فاکتورهای مهم در خرید این کالا کاری می‌کنیم که پس از گذشت چند ماه از خرید خود ناراضی نباشید.

اهل دم کردن چای هستید یا قهوه؟

در همین ابتدای کار باید تاکید کنیم که در هنگام خرید کتری قوری چایی جدید، حتما به نحوه‌ی استفاده از آن و سبک زندگی خود توجه کنید. اگر تنها قصد دارید که از کتری به‌منظور جوشاندن آب برای تهیه‌ی چای استفاده کنید، یک مدل کوچک از نوع روی اجاقی به‌خوبی از پس این کار بر می‌آید. اما اگر قصد آماده‌سازی آب جوش با حجم زیاد و به‌شکلی سریع را دارید، مسلما مدل‌های برقی با ظرفیت بالا می‌توانند مناسب باشند. برای کسانی که قهوه را به چای ترجیح می‌دهند، یک کتری گردن غازی گزینه‌ای مناسب‌تر است، چرا که این نوع از کتری‌ها برای ایجاد ریزش آهسته‌ی آب و تهیه‌ی ایدئال دم‌نوش طراحی شده‌اند.

کتری‌های گردن غازی یکی از بهترین مدل‌های این کالا برای سرو قهوه و دم‌نوش هستند.

آشنایی با انواع کتری بر اساس شکل ظاهری

در حالت کلی این دسته از محصولات را می‌توان در سه دسته تقسیم‌بندی کرد که شامل کتری‌های برقی، اجاقی و گردن غازی می‌شود. فراتر از این دسته‌بندی می‌توان کتری‌های چای را از نظر مواد سازنده، از فولاد ضدزنگ گرفته تا چدن، لعاب‌های رنگارنگ، شیشه و مس دسته‌بندی کرد. اما در هر حال پیدا کردن کتری‌ای با ویژگی‌ها و اندازه‌ای که متناسب با نیاز شما باشد، چندان سخت نیست.

البته جالب است بدانید در حالی که کتری‌های گازی در ایران رایج هستند، اما باید بدانید که مدل‌های برقی این کالاها در سراسر جهان محبوب‌تر هستند، چراکه آب را به سرعت و بدون استفاده از گاز به جوش می‌آورند. بنابراین بسیاری از مردم کتری‌های برقی را به دلیل قابل حمل بودن، راحتی و در کل سهولت در استفاده انتخاب می‌کنند.

۱. کتری برقی

به طور کلی کتری‌های برقی یک از راحت‌ترین گزینه‌ها برای جوشاندن آب هستند و با وجود یک المنت گرمایشی تعبیه شده در پایه‌ی دستگاه می‌توانند در اندک زمانی آب را به جوش آورند. برخی از مدل‌های این محصولات دارای ویژگی «گرم نگه داشتن» هستند که به شما اجازه می‌دهد برای فنجان پنجم چای، آب همچنان گرم باشد، اما سایر کتری‌های برقی چای با رسیدن آب به نقطه‌ی جوش به طور خودکار خاموش می‌شوند.

همچنین برخی از کتری‌های برقی دارای تنظیمات متعدد دما هستند که به کمک آن می‌توان کنترل بیشتری بر دمای آب داشت. برای استفاده از یک کتری چای برقی نیازی به اجاق گاز ندارید و تنها کافیست یک پریز برق در محیط خود داشته باشید. این سبک دم آوری چای و سایر نوشیدنی‌ها تا حدودی قابل حمل است و گزینه‌ی مناسبی برای تهیه‌ی نوشیدنی‌های گرم در یک کافه‌ی خانگی یا حتی دفتر کار به شمار می‌رود.

۲. کتری گازی یا اجاقی

برخلاف نمونه‌های برقی، کتری‌های گازی یا همان اجاقی مستقیماً روی یک شعله‌ی اجاق گاز گرم می‌شود، اما برخی از مدل‌های این کالا را می‌توان روی آتش هم گرم کرد. به عنوان یک قاعده کلی، کتری های گازی نسبت به کتری‌های برقی به زمان بیشتری برای جوشاندن آب نیاز دارند. یک کتری اجاقی کامل می‌تواند در عرض ۱۰ تا ۲۰ دقیقه آب را به جوش آورد. کتری‌های چای گازی قرن هاست که در خانه‌ها به‌ویژه خانواده‌های ایرانی وجود داشته و دارد و برای بسیاری از افراد، جوش آمدن و سوت زدن آن بر روی اجاق گاز بخشی آرامش بخش و جدایی‌ناپذیر از آیین نوشیدن چای است.

به طور کلی کتری استیل با گذشت زمان دچار تغییر رنگ یا خوردگی نمی‌شوند، در حالی که کتری سرامیکی بیشتر در معرض چنین آسیب‌هایی است. با این حال، بسیاری از کتری‌های سرامیکی همراه با روکش یا لعاب عرضه می‌شوند که می‌تواند آن‌ها را در برابر خراش و بریدگی مقاوم‌تر کند.

۳. کتری‌های گردن غازی

اگر از جمله افرادی هستید که از قهوه بیش از چای لذت می‌برید، کتری گردن غازی که در دو سبک گازی و برقی در بازار موجود است، می‌تواند ابزار مهمی در آشپزخانه‌ی شما باشد، چراکه لوله‌ی خروج آب دراز و باریک آن که شبیه به گردن غاز است، به شما کنترل بیشتری برای ریختن آب جوش و تهیه‌ی نوشیدنی‌ای متعادل و خوش‌دم می‌دهد. لازم به ذکر است که اگرچه این نوع از کتری برای دم کردن قهوه و سرو آن ایدئال است، اما برای نوشیدنی‌های دیگر هم به خوبی به کار می‌آید.

آشنایی با انواع کتری بر اساس متریال سازنده

همانطور که در بخش قبلی هم اشاره شد، انواع کتری چای در طیف وسیعی از مواد از جمله فولاد ضدزنگ، سرامیک، شیشه، مس و آلومینیوم به بازار عرضه می‌شوند. در همین راستا انتخاب و تصمیم‌گیری بین این مواد مختلف در نهایت به سلیقه و میزان سرمایه‌گذاری شما بستگی دارد.

کتری مناسب برای اجاق‌گازهای القائی

اگر در منطقه‌ای با آب سخت زندگی می‌کنید، پیشنهاد می‌کنیم کتری‌ای از جنس فولاد ضدزنگ، شیشه یا سرامیک را انتخاب و خریداری کنید زیرا این مواد در برابر تجمع مواد معدنی مقاوم‌تر هستند.

در حالت کلی اجاق‌های القایی به منظور روشن شدن به ظروف پخت و پز مغناطیسی نیاز دارند، بنابراین انتخاب و خرید کتری‌ای از جنس فولادی ضدزنگ به دلیل خاصیت مغناطیسی‌ای که دارد گزینه‌ای صحیح برای استفاده بر روی اجاق گاز القایی است. از طرفی فلزی مانند چدن هم خواصیت مغناطیسی دارد، اما ممکن است سطح شیشه‌ای اجاق القائی را خراش دهد به همین علت هم چندان توصیه نمی‌شود. لازم به ذکر است که اجاق‌های برقی و شیشه‌ای با کتری‌های سبک‌تر مانند گزینه‌های پیرکس، فولاد ضد زنگ و آلومینیوم سازگار هستند.

کتری برقی بخرم یا گازی؟

کتری‌های گازی به طور سنتی محبوب‌ترین گزینه‌های به جوش آوردن آب هستند، اما دلایلی وجود دارد که کتری‌های برقی را در بسیاری از موارد نسبت به این مدل‌های سنتی ارجحیت می‌دهد. درواقع اگرچه هر دوی این وسیله‌ها دارای مزایا و معایب خاص خود هستند، اما سرعت جوش‌آوری بالای مدل‌های برقی همواره یکی از مهم‌ترین فاکتورها در برتری کتری‌ای برقی نسبت به سنتی است.

بسیاری از مردم کتری‌های چای گازی را تنها برای ظاهرشان دوست دارند. اما در کنار این مزیت کتری‌های گازی هیچ‌گاه پریز برق و فضای پیشخوان آشپزخانه را اشغال نمی‌کنند، آن هم زمانی که فضای محدودی برای وصل کردن وسایل برقی داشته باشید. یکی دیگر از مزایای گزینه‌های گازی در این است که معمولاً پس از اتمام کار سوت می‌زنند، بنابراین دقیقا می‌دانید که چه زمانی آب به جوش آماده و زمان دم کردن چای است.

از طرفی مدل‌های برقی این کالا هم فواید خاص خود را دارند. این نوع از محصولات معمولا سریع‌تر از مدل‌های سنتی کتری‌اند و همچنین بسیار ایمن‌تر از آن‌ها هستند. در بازار خرید این محصول شما می‌توانید نمونه‌ای برقی با ویژگی‌هایی کاربردی‌ای مانند قابلیت تنظیم دما، سیستم گرم نگه دارنده و غیره را تهیه کنید. همچنین اگرچه این مدل‌ها سوت نمی‌زنند اما گزینه‌هایی در بازار وجود دارد که چراغ نشانگر دارند. البته اگر آشپزخانه‌ای کوچک دارید، انتخاب مدل برقی ممکن است کمی آزاردهنده باشد، به خصوص اگر قصد استفاده‌ی زیاد از وسیله‌ی خود را ندارید.

۶ نکته‌ی مهم قبل از خرید انواع کتری آشپزخانه

اگر به دنبال خرید بهترین کتری چای هستید، یک‌سری نکات مهم وجود دارد که به انتخاب دقیق‌تر شما عزیزان کمک می‌کند. به همین علت هم در این قسمت ۶ فاکتور اساسی در خرید این نوع محصولات را بررسی می‌کنیم.

۱. ظرفیت کتری را در نظر بگیرید

قبل از خرید به این نکته توجه داشته باشید که به طور واقعی به چند فنجان (یا لیوان) چای در طول روز نیاز دارید. همچنین ایده‌ی خوبی است که استفاده از کتری برای جوشاندن آب مورد نیاز برای مقاصد دیگر، مانند تهیه پاستا، را هم در نظر بگیرید، چراکه در چنین حالتی ممکن است به گزینه‌ای با ظرفیت بیشتر نیاز داشته باشید.

۲. نوع دهانه، درب و ساختار کالا را مدنظر داشته باشید

کتری گردن غازی لوله‌ی خروج آب دراز و باریکی شبیه به گردن غاز دارد و به شما در کنترل بیشتر برای ریختن آب جوش و تهیه‌ی نوشیدنی‌ای متعادل و خوش‌دم کمک می‌کند.

قبل از خرید به نوع دهانه و دسته‌ی کالا توجه کنید، همچنین توجه به درب آن و سهولت باز شدن آن می‌تواند در خرید یک کتری کاربردی بسیار اساسی باشد. به یاد داشته باشید که نوع طراحی دهانه‌ی محصول بر نحوه‌ی ریختن آب از کتری چای تأثیر می‌گذارد. همچنین درب آن باید از نشت یا خروج بخار جلوگیری کند.

۳. کتری سنگین دردسرساز است!

اگر به دنبال بهترین کتری چای برای خانه‌ی خود هستید، احتمالاً بیشتر اوقات آن را روی پیشخوان یا اجاق گاز قرار می‌دهید. با این حال، اگر در بلند کردن اجسام سنگین مشکل دارید یا اگر به دنبال مدلی سفری هستید، ممکن است وزن کالا به چشم شما بیاید و برای شما مهم باشد.

۴. میزان صدای کتری مهم است

برای برخی از افراد، سر و صدا عامل مهمی است که باید هنگام انتخاب کتری چای در نظر گرفت، چراکه صدای جوشیدن آب به شکل بلند می‌تواند برای برخی آزاردهنده باشد. از طرف دیگر، ممکن است کتری‌ای را ترجیح دهید که کمی صدای بیشتری ایجاد کند تا بتوانید آن را بشنوید و بدانید که چه زمانی آب جوشیده است. البته در میان انواع محصولات بازار یک‌سری مدل‌های سوت‌دار وجود دارد که می‌تواند شما را به‌ شکل واضحی از زمان جوشیدن آب مطلع سازد.

۵. درباره‌ی میزان گرمای خارجی کالا پرس‌وجو کنید

داغ شدن کتری چای شما از بیرون هم یکی دیگر از نکات مهم در زمان خرید است. معمولاً کتری‌های گازی در زمان کار بدنه‌ای بسیار داغ دارند، اگرچه اغلب دارای دسته‌هایی هستند که حتی با گرم شدن بقیه قسمت‌های آن خنک می‌مانند. در عین حال اگر دوست دارید که بدنه‌ی کالای شما چندان داغ نشود، گزینه‌هایی از نوع پیرکس احتمالاً انتخاب بهتری برای شما است.

۶. کتری‌ای ماندگاری بخرید

شکی نیست که دوام کتری به مواد و طراحی آن مربوط می‌شود. به عنوان مثال، کتری‌های ساده یا برقی پلاستیکی احتمالاً به اندازه کتری‌های گازی و فلزی دوام ندارند.

کتری‌های چدنی بسیار بادوام و با ماندگاری طولانی هستند اما آهن موجود در ساختار آن‌ها می‌تواند به نوشیدنی‌ها مزه‌ای ببخشد که برخی از متخصصان معتقدند که می‌تواند مزه‌ی برخی چای‌ها را تقویت کند.

چگونه از شر رسوب کتری راحت شویم؟

مطمئما همه‌ی ما تا به‌حال شاهد این مساله بوده‌ایم که پس از چندین بار استفاده از کتری‌ها یا سماور، رسوبات معدنی در آن جمع می‌شوند، اما با چند عملیات ساده می‌توانید کتری خود را مثل روز اول تمیز کنید.

  1. در ابتدا کتری را با آب پر کنید و چند قطره مایع ظرفشویی، جوش شیرین یا سرکه به آن اضافه کنید.
  2. با استفاده از یک دستمال ظرفشویی فضای داخلی آن را تمیز کنید و به شل شدن رسوبات چسبیده به دیواره‌های آن کمک کنید. سپس از آن سرکه یا محلول مخصوص از بین بردن رسوبات معدنی استفاده کنید و اجازه دهید تا صبح در آن خیس بخورد.
  3. صبح روز بعد با استفاده از یک دستمال تمیز شروع به شستن آن کنید. در همین راستا توصیه می‌کنیم که برای جلوگیری از ایجاد رسوب و زنگ‌زدگی کالا، در زمانی‌که از آن استفاده نمی‌کنید، آب را در آن نگه ندارید و تخلیه کنید.

به منظور تمیز کردن رسوبات کتری‌های برقی به یاد داشته باشید که نباید این دسته از محصولات را در آب غوطه‌ور کرد. برای تمیز کردن بخش بیرونی گزینه‌های برقی، از یک پارچه مرطوب استفاده کنید و برای خشک کردن و جلا دادن به آن باید از یک پارچه تمیز و نرم استفاده کنید. اکثر سازندگان استفاده از مواد ساینده یا مواد پاک کننده از هر نوعی را به‌منظور تمیز کردن این کالاها توصیه نمی‌کنند.

منابع:

youtube.com

pinterest.com

خروج از نسخه موبایل