یک کارشناس بازارهای مالی در رابطه با ورود هیجانی به بازار ارز دیجیتال در ایران گفت: در کشورهای خارجی سرمایه گذاران می دانند که روند رشد قیمت ارزهای دیجیتال دائمی نیست، اما متاسفانه در کشورمان یک نگاه ساده به بازار رمز ارز وجود دارد.
هم زمان که تمایل مردم به ورود به بازار ارز دیجیتال بیشتر میشود، ابعاد بسیار گستردهای از جمله، شرایط متفاوت اقتصادی کشورها و عدم درک مناسب از مولفههای اقتصادی سرمایهگذاری که باعث کج فهمی و تعریف یکسان از سود و التهابات ناشی از تورم شده بی شک زمینه مخاطرات ارزهای دیجیتال را بیش از پیش فراهم می کند که متاسفانه در کشور ما نیز روند رو به رشد گرایش به سرمایه گذاری در زمینه ارزهای دیجیتال بدون درک و شناخت از واقعیت اقتصاد بین الملل، میتواند، سرمایهای که طی سالهای طولانی به دست آمده است را بجای سود به ضرر و ورشکستگی تبدیل کند. بنابراین بیش از هر موضوع دیگری نیاز به یک درک درست از بازار رمز ارز و شناخت روندهای اقتصادی در این بازار مالی، احساس میشود.
در این رابطه، ساسان اسفندیاری – کارشناس اقتصادی و بازارهای مالی – در گفتوگو با سرخط نیوز، با اشاره به موضوع تب ورود به بازار رمز ارزها و ارزهای دیجیتال در ایران میگوید: نخستین نکتهای را که در رابطه با این بازار باید بدانیم این است که این بازار با بازارهای سنتی داخل ایران مانند ملک، زمین و خودرو کاملا متفاوت است و از سوی دیگر رفتاری متفاوت با عادت های رفتاری اقتصادی جامعه ایران دارد. همچنین باید این مسئله را به خاطر داشته باشیم که ما در کشورمان هر کالایی که گران میشود به سرعت به سمت خرید آن میرویم که ممکن است شامل هر چیزی به ویژه ملک، خودرو و غیره باشد؛ چرا که یکی از عوامل آن ناشی از نوسانات تورمی در بازار است که این فکر را در افراد بستر سازی میکند که به واسطه افزایش قیمت کالایی که خرید کرده به سود دست یابد و یا اینکه از خرید آن جا نماند و همین تغییرات قیمت ناشی از نوسانات تورمی، فرد را گمراه میکند، در حالی که این التهاب تورمی است نه سود که متاسفانه افراد دچار این دوگانگی در بازار رمز ارزها میشود.
در کشورهای دیگر میدانند که روند رشد قیمت دائمی نیست
وی با تاکید بر اینکه این موضوع در فرهنگ ما ریشه کرده و تقریبا تبدیل به یک عادت غلط شده، اظهار کرد: تفاوت دیدی که یک فرد ساکن ایران به واسطه تورم نسبت به بازارهای مالی جهانی دارد با یک فرد در کشوری دیگر این است که آنها به واسطه اینکه تورمی همچون ایران را تجربه نمیکنند، میدانند که روند رشد قیمت پایدار و همیشگی نیست.
این کارشناس بازارهای مالی خاطر نشان کرد: مردم ایران ملک میخرند و میگویند ضرری در ملک نیست یا فردی اتومبیل خریداری میکند و دو تا سه سال بعد با سود چند برابری به واسطه تورم ماشین کار کرده خود را میفروشد، البته در اصطلاح عامه ما این مهم را سود میکنیم و این در حالی است که در اصطلاح اقتصادی و علمی اسمش تورم است؛ به عبارت دیگر، در سایر کشورهای جهان شما وقتی خودرو میخرید بعد از دو سال حدودا با ۳۰ درصد یا حتی نصف قیمت خودرو صفر باید آن خودرو را بفروشید.
اسفندیاری با تاکید بر اینکه ما در بازارهای مالی به ویژه رمز ارزها باید رفتار جهانی داشته باشیم تصریح کرد: رفتار اقتصادی ایرانی میگوید اگر بیتکوین در نقطه ۷۴ هزار دلاری بخرید که حدودا همین چند وقت قبل سقف قیمتی آن بود باز هم سود میکنید و قیمت بیتکوین بالاتر میرود و مهم نیست در چه قیمتی ورود کنید، اما رفتار جهانی که ذهن غیر تورمی دارد میگوید هیچ رشد قیمتی پایدار نیست. افراد فعال در بازارهای جهانی در سایر کشورها در سقف قیمتی اصولا خرید نکرده بلکه به دنبال ارزهای با پتانسیل رشد هستند و یا هدفشان نوسانگیری است و این مهم به صورت دائمی در حال تکرار است؛ به طوری که هفته گذشته بیتکوین به ۶۹ هزار دلار رسید و در حال حاضر مجددا به کانال ۶۰ هزار دلار برگشته است و همین طور دائما در حال نوسان است، چرا که رفتار جهانی، نوسانگیری را میپسندد.
وی افزود: همچنین نباید این نکته را از یاد برد که بازار ارز دیجیتال در برخی مقاطع جهش یا پامپ دارد و در زمان دیگر کاهش یا دامپ را تجربه میکند که علت این رفتار نهنگهای قدیمی بازار بوده که عادت دارند هر چند مدت یک سود بالایی ۳۰۰ الی ۵۰۰ درصد از این بازار کسب کنند. بنابراین ما در بازار ارز دیجیتال دو مانع پیش رو داریم؛ یکی سقفهای ذهنی که در جامعه جهانی هست و اجازه رشد مداوم در هیچ ارزی را بدون توقف نمیدهد و حتما در یک جای محدوده رشد قیمت توقف دارد و مانع دیگر نهنگها هستند که گاهی تصمیم به دامپ بازار میگیرند و گاهی آن را پامپ میکنند.
نگاه ساده به بازار رمز ارز در ایران
این کارشناس بازارهای مالی ادامه داد: اگر بتوان با آگاهی و تجربه از این دو مانع عبور کرد، بازار ارز دیجیتال یک فرصت مناسب برای رشد و کسب سود است و این کلیت بازار است که در ابتدا و شروع کار یک فرد ایرانی باید مد نظر قرار دهد. اما متاسفانه در نگاه ایرانیها به بازار رمز ارزها یک نگاه ساده وجود دارد با این تصور که چون فرد در ایران اتومبیل و ملک یا زمین خرید کرده است و سود ناشی از نوسانات تورمی را کسب کرده، چنین نگاهی هم به بازار رمز ارزها دارد و میپندارد هر ارزی که خرید کرده باشد، رشد قیمت آن مثل ملک یا خودرو در کشور ایران ادامه دارد، در حالی که این نوع نگاه یک سم مهلک است.
اسفندیاری یادآور شد: در کشورهای دیگر این گونه نیست؛ حتی در موضوع بورس، عمدتا مردم سایر کشورها صندوقهای بورسی که زیر نظر کارشناسان است را تهیه میکنند و عمدتا کسی جرات ورود به شکل انفرادی به بورس را ندارد، اما در ایران همان اتفاق هولناکی که مرداد ماه سال ۱۳۹۹ افتاد بابت همان موضوعی بود که افراد شخصا خودشان به بازار ورود کرده و سهام میخریدند، در ارز دیجیتال هم به سرعت صندوقهای ای تی اف ETF در حال تأسیس هستند، این بدین معنا است که افراد زیر نظر کارشناس و متخصص در حال ورود به این بازار هستند.
وی با اشاره به بازیهای با محوریت ارزهای دیجیتال به ویژه همستر که اخیرا در ایران یک شدت غیر قابل منطقی و هیجانی را شاهد است، گفت: باید ابتدا نیم نگاهی به قبل داشته باشیم و برگردیم به عقب؛ آن هم درست زمانی که نات کوین به کاربران خود ایردراپ کرد و بین کاربران خود پول تقسیم کرد، که این اقدام باعث شد افراد بیشتری به بازی بعدی؛ یعنی همستر ورود کنند، اما در همین میان نیز نکات بسیار مهمی وجود دارد.
بازیهای مشابه با هدف کلاهبرداری
این کارشناس بازارهای مالی در ادامه افزود: در بازی نات کوین نیز این بازی تیک آبی داشته و مشکل و نگرانی به جهت مباحث امنیتی (کلاهبرداری) وجود نداشت و شاید همستر هم به مشکلی برنخورد؛ چراکه هنوز لیست نشده و حتی نمیتوانیم بگوییم که درآمد خواهد داشت یا خیر، در حال حاضر این بازی نیز به ظاهر تیک آبی دارد، اما در نهایت کاربران باید دقت کنند که در این بازی گفته شده که کیف پول خود را به بازی متصل سازید که شاید این برنامه با این حجم از کاربر کلاهبرداری نباشد اما ممکن است در آینده بازیهای مشابه با هدف کلاهبرداری طراحی شوند.
اسفندیاری، پیشنهاد کرد: با توجه به حجم ورود ایرانیها به این بازی، لازم است در اتصال کیف پول به این بازیها دقت شود، منطقی است که کیف پولی که خالی است را به بازی متصل کنید، نه کیف پولی که دارایی در آن ذخیره شده باشد؛ چرا که ممکن است دو یا چند بازی سالم کار کرده و درآمد هم بدهند ولی از این بین ممکن است که چند بازی کلاهبرداری بوده و با اتصال کیف پول به این برنامه داراییهای کیف پول شما سرقت شود.
وی در خاتمه طی هشداری به هموطنان گفت: اگر برای کسب درآمد از این گونه بازیها کیف پول خود را به آنها متصل میکنید، حتما کیف پول خالی جدید بسازید تا شاهد دچار خسارت احتمالی نشوید.
انتهای پیام