ماجرای همراهی ابر و باد و ماه با رزمندگان ایرانی
وزش باد باعث شد تا گردوغبار غلیظی سطح منطقه را بپوشاند و همچون پرده ای مانع از دید دشمن در سراسر منطقه شود.بعد از پایان باد و طوفان هوا کم کم تاریک شد. تا این لحظه و در هنگام وزیدن باد و طوفان شدید نیروها ترددها و اقدامات خود را به پایان رسانده و در محل های موردنظر مستقر شدند.
به گزارش سرخط نیوز پس از توقف عملیات رمضان در دشت های شرق بصره در برابر نیروی زرهی دشمن انتخاب منطقه ای کوهستانی و محدودتر برای اجرای عملیات لازمه حفظ ابتکار عمل نیروهای جمهوری اسلامی دانسته شد تا نقاط قوت خودی و ضعف دشمن در زمین های ناهموار زمینه ساز تقویت تدریجی توانایی ها قرار گیرد.
علاوه بر این امر مهم آزادسازی مناطق کوهستانی جبهه میانی از اشغال دشمن و تأمین مرزها در این منطقه نیز مطرح بود؛ ازاین رو عقب راندن دشمن از غرب شهر سومار و آزادسازی ارتفاعات مرزی آن همچنین در صورت امکان پیشروی به سوی شهر مندلی عراق هدف عملیات مسلم بن عقیل قرار گرفت که با طراحی و فرماندهی مشترک ارتش و سپاه از تاریخ ۷/۹/ تا ۱۳۶۱/۷/۱۳ انجام شد.
در این عملیات با پیشروی نیروهای خودی که در مرحله اول با سرعتی شگفت آور و بعد به تدریج صورت گرفت و با مقاومت طولانی آنان در مقابل پاتک های عراق منطقه آزادشده تثبیت گردید.
بدین ترتیب بیش از ۱۰۰ کیلومترمربع از خاک ایران آزاد و حدود ۳۰ کیلومترمربع از خاک عراق تصرف گردید و نیروهای خودی ضمن تأمین دشت سومار بر تنگه های مرزی تسلط یافتند و شهر مندلی نیز در دید و تیررس آنان واقع شد. درنتیجه امکان پیشروی در عمق خاک دشمن فراهم گردید.
همراهی ابر و باد و ماه با رزمندگان
امیر رزاق زاده راوی قرارگاه ظفر درباره اتفاقات غیرمنتظره ای که موجب سرعت نیروهای خودی برای رسیدن به خط و غافلگیری دشمن شد می نویسد: بعدازظهر (روز قبل از عملیات) با توجه به ابری که از روز قبل در آسمان بود هوا طوفانی شد و باد تندی شروع به وزیدن کرد.
وزش باد باعث شد تا گردوغبار غلیظی سطح منطقه را بپوشاند و همچون پرده ای مانع از دید دشمن در سراسر منطقه شود.بعد از پایان باد و طوفان هوا کم کم تاریک شد. تا این لحظه و در هنگام وزیدن باد و طوفان شدید نیروها ترددها و اقدامات خود را به پایان رسانده و در محل های موردنظر مستقر شدند.
در این زمان نیروها باید خود را از محل استقرار به نقاط رهایی اولیه می رساندند. آن ها در اکثر محورها برای رسیدن به نقطه رهایی باید از کوه ها و شیارهای پرپیچ وخم عبور می کردند که با وجود گردوغبار و ابری بودن هوا احتمال گم کردن راه وجود داشت.
با تاریک شدن هوا به تدریج هوا صاف شد و گردوغبار فروکش کرد و نیروها با استفاده از نور ماه (روز سیزدهم ذی الحجه بود و ماه تقریباً در حالت بدر قرار داشت) به ادامه راهپیمایی در شیارها پرداختند.
پس ازآنکه نیروها به دشت صاف رسیدند و دشمن امکان دید داشت مجدداً هوا ابری شد و قطرات باران شروع به باریدن کرد. چنین شرایطی هم از خستگی تشنگی و خواب آلودگی نیروها جلوگیری کرد و هم باعث شد تا دیده بان های دشمن اجباراً به سنگرها پناه ببرند.
علاوه بر این پوشش ابرهای ضخیم مانع از تابش نور ماه به دشت شد و این فرصت را به نیروهای خودی داد تا با استفاده از تاریکی هوا باقی مانده راه تا مواضع دشمن را با آسودگی طی کنند و خود را به مواضع دشمن رسانده و به آنان یورش ببرند.
پاتک های بی نتیجه دشمن
دشمن برای بازپس گیری بخش میانی سلسله ارتفاعات مشرف بر مندلی و توسعه آن در جناحین روی ارتفاعات کهنه ریگ و امتداد آن پاتک هایی را با پشتیبانی سنگین توپخانه ها و هواپیماهای خود سازمان داد. در این پاتک ها که ظاهراً شخص صدام حسین در مقام فرمانده عملیات در شهر مندلی حضور داشت نیروهای دشمن موفقیتی کسب نکردند.
مصاحبه با اسرای عملیات
خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی امروز (۱۳۶۱/۷/۱۲) از محل نگهداری اسرا بازدید و با چند تن از آنان گفتگو کرد. اسرای عراقی درباره نحوه اعزام به منطقه و اسارت خود و همچنین وضعیت داخلی شهرهای عراق توضیحاتی دادند که حاکی از غافلگیر شدن ارتش عراق در جبهه های جنگ بود.
ستوان یکم ابراهیم علوی حسین در این مصاحبه گفت که از واحد ۱۴۰ نفری او ۴۵ نفر اسیر شدند. وی ادامه داد: هنگامی که افراد گردان ما در حال تسلیم شدن بودند افراد بعثی آن ها را به رگبار بستند و سپس متواری شدند.
عبدالزهره علی ازغیر؛ بی سیم چی گردان ۲ تیپ ۱۹ لشکر ۷ نیز گفت: پس از ضد حمله دو روز پیش (۱۳۶۱/۷/۱۰)علیه قوای اسلام درحالی که تلفات ما بسیار زیاد بود توپخانه ارتش عراق آن چنان دچار وحشت شده بود که اشتباهاً چندین بار نیروهای خودی را زیر آتش گرفت.
سرباز احتیاط جاسم علی اسماعیل در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی که پرسید: به چه دلیل اهالی شهر مندلی که در چند کیلومتری ارتفاعات تحت تسلط قوای اسلام واقع شده است شب ها چراغ های خود را کامل روشن می گذارند؟ گفت: مردم مندلی مطمئن هستند توپخانه ایران هرگز شهر آن ها را هدف قرار نمی دهد.
منابع:
جمعی از نویسندگان اطلس جنگ ایران و عراق تهران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس چاپ چهارم ۱۳۹۹ صفحه ۵۸
لطف الله زادگان علیرضا روزشمار جنگ ایران و عراق: عملیات مسلم بن عقیل (جلد ۲۱) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس چاپ اول ۱۳۹۱ صفحات ۶۱۰ ۶۱۱ ۶۵۴ ۶۵۵ ۶۵۶
انتهای پیام