تهدید حمله های سایبری به سرورها برای هر کسب و کار، از کوچکترین شرکت ها تا بزرگترین آن ها مثل حمله اخیر و هک اسنپ فود، بسیار خطرناک است. هکرها با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، از راه های پیچیده تری برای نفوذ به سرورها استفاده می کنند. به همین دلیل امنیت سرور برای حفاظت از داده ها و جلوگیری از وقوع حوادث غیرقابل پیش بینی بسیار حائز اهمیت است.
از تعجب برانگیزترین اخبار، هک اسنپ فود است. اسنپ فود با اعلام بیانیه رسمی تایید کرده است که از حمله هکری مبتنی بر امنیت سرور، بخشی از اطلاعات حساس 20 میلیون کاربر خود را از دست داده است. شرکت ها باید به شدت به بهبود امنیت وب سرورهای خود اهمیت بدهند تا از خطر از دست دادن داده ها به دلیل حملات هکرها و نفوذ جلوگیری نمایند.
علت هک اسنپ فود چه بود؟
هک اسنپ فود، با انتشار اطلاعات حساس کاربران و رستوران ها، نگرانی های بسیاری درباره امنیت و حریم خصوصی ایجاد کرده است. گروه هکر مسئول این حمله ادعا کرده که اطلاعات حساس کاربران اسنپ فود، شامل نام کاربری، پسورد، ایمیل، تاریخ تولد، و حتی موقعیت GPS، آدرس کامل و شماره تلفن به دست آمده و قرار است برای فروش عمومی قرار گیرد. این نشان دهنده اهمیت بیشتری بر امنیت سرور و حفاظت از داده های حساس بر روی سرورهای وب است.
با توجه به گزارشات، مشخص شده است که هک به وسیله نفوذ به سرورهای CDN انجام شده است. بحران امنیتی اسنپ فود نیازمند توجه جدی تر به امنیت اطلاعات و اجرای راهکارهای موثر جلوگیری از وقوع حوادث مشابه می شود.
منظور از امنیت سرور چیست؟
امنیت سرور یکی از جنبه های حیاتی در زیرساخت فناوری اطلاعات است که برای محافظت از اطلاعات، منابع و دارایی های حساس موجود در سرورها طراحی شده است. از چالش های امنیت سرور، حفاظت از داده های اطلاعات است که از طریق سرورها قابل دسترسی هستند. شرکت هایی که سرورهای فیزیکی یا مجازی به اینترنت متصل دارند، نیاز به برنامه ریزی دقیق برای حفاظت از این دارایی ها دارند. در این راستا، اقدامات امنیتی مانند استفاده از رمزهای عبور قوی، به روزرسانی های صحیح و دیگر اقدامات امنیتی ضروری هستند.
حتی یک نقص کوچک می تواند به آسیب رساندن به سرور و از دست دادن اطلاعات منجر شود. از طریق نرم افزارهای مخرب، مهاجمان سایبری می توانند داده ها را بدزدند یا حملات باج افزاری را علیه کسب وکارها انجام دهند که ممکن است به از دست دادن اعتبار تجاری منجر شود.
بنابراین، توجه به امنیت سرور و اجرای اقدامات امنیتی مناسب، از اهمیت بسزایی برخوردار است تا اطلاعات حساس در معرض خطرات سایبری قرار نگیرند و سازمان ها بتوانند از اینترنت به طور امن استفاده کنند.
روش های تامین امنیت سرور
سیستم احراز هویت SSH Keys
استفاده از سیستم احراز هویت SSH Keys یک رویکرد امنیتی حیاتی در اتصال به سرورها از راه دور است. با استفاده از پروتکل SSH یا Secure Shell، می توان یک کانال امن برای اتصال به سرور ایجاد کرد. این پروتکل با رمزگذاری تمام داده های منتقل شده، اطمینان از امنیت اتصال را فراهم می کند.
جفت کلید SSH از یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی تشکیل شده است. کلید عمومی را می توان بر روی سرور نگه داشت و نسخه های دیگر آن را با دیگر کاربران به اشتراک گذاشت. این امکان را فراهم می کند که هر کسی که کلید عمومی را دارد، بتواند داده ها را رمزگذاری کند، اما تنها کاربر با کلید خصوصی مربوطه می تواند این داده ها را مشاهده کند.
مدیریت لاگین های کاربر
استفاده از نرم افزارهای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز یک راهکار حیاتی برای نظارت بر لاگین های کاربر است. این نرم افزارها با بررسی تمام فایل های ورودی، تلاش های مشکوک برای لاگین را تشخیص داده و در صورت اتمام تعداد تلاش ها، به صورت خودکار دسترسی کاربر را قطع می کنند. این اقدام به منظور افزایش امنیت سرور در برابر حملات هکری طراحی شده است. به عنوان مثال، نرم افزارهای جلوگیری از نفوذ، وقتی تعداد تلاش ها برای حدس زدن رمز عبور توسط کاربران بیش از حد معمول شود، به صورت اتوماتیک آی پی آدرس متخلف را برای مدت زمان محدود یا حتی برای همیشه مسدود می کنند.
پروتکل امن FTPS
استفاده از پروتکل امن انتقال فایل یا FTPS از جمله راه های موثر برای حفاظت از اطلاعات در حین انتقال فایل ها بین کلاینت و سرور است. این پروتکل از رمزگذاری برای محافظت از فایل ها و اطلاعات احراز هویت در طول انتقال استفاده می کند.
مدیریت کاربران
مدیریت کاربران در سرورها امری حیاتی برای افزایش امنیت است. هر سرور به یک کاربر root مجهز است که دسترسی به تمام دستورات را دارد. با این حال، این دسترسی باید با دقت مدیریت شود تا به افراد غیرمجاز دسترسی ندهیم. کاربر روت با بالاترین سطح دسترسی همیشه مورد توجه هکرها قرار دارد. با غیرفعال کردن این حساب، امکان نفوذ و کنترل غیرمجاز بر روی سرور به شدت کاهش می یابد و امنیت کل سیستم تضمین می شود. بهتر است از حساب های محدود دسترسی با قابلیت های مورد نظر ایجاد کنیم تا از سوءاستفاده از دسترسی های روت جلوگیری کنیم. این حساب ها امکان انجام بسیاری از کارهای روزمره را دارند، اما دسترسی به تمامی امکانات روت را ندارند.
استفاده از Virtual Isolated Environments
استفاده از محیط های مجازی ایزوله یکی از بهترین راهکارها برای تقویت امنیت سرورهاست. در این روش، سرورها به صورت مجازی ایجاد می شوند و هرکدام از این محیط ها به طور کامل از دیگران جداگانه مدیریت می شوند. این ایزوله کردن محیط کاربری و اطلاعات، از امکان تداخل و دسترسی غیرمجاز به اطلاعات مهم جلوگیری می کند و امنیت سرور را به سطحی بالاتر ارتقاء می دهد.
یک راه دیگر برای ایزوله کردن سرورها، استفاده از سرورهای اختصاصی است. پس در جواب اینکه چرا باید سرور اختصاصی بخریم می توان گفت، این سرورها هیچ منبعی را با دیگر سرورها به اشتراک نمی گذارند و به این ترتیب امکان دسترسی غیرمجاز به اطلاعات کاهش می یابد. اگرچه این روش هزینه بالاتری دارد، اما امنیت بالاتری نیز فراهم می آورد.
استفاده از فایروال
شما با تنظیم فایروال، می توانید سطح امنیت سرور خود را افزایش دهید. در واقع، این اقدام به شما این امکان را می دهد که با کنترل و محدود کردن دسترسی ها، سرور را از تهدیدهای امنیتی محافظت کنید. این ابزار به شما این امکان را می دهد که اتصالات حیاتی خاص را مجاز کنید و به باقی خدمات دسترسی را قفل کنید.
امنیت کدام بیشتر است؟ هاست، سرور مجازی یا سرور اختصاصی
در سرورهای مجازی یا VPS، اگرچه منابع به طور مشترک تقسیم می شوند، اما به عنوان دارنده VPS، شما مالک تمام منابع نیستید.
سرورهای اختصاصی تمام منابع را به عنوان مالک در اختیار شما قرار می دهند. هیچ شریکی در این سرورها وجود ندارد و شما کنترل کامل بر فضای خود دارید.
امنیت یکی از موضوعات مهم در تفاوت سرور مجازی با هاست است. در هاست اشتراکی، چندین وب سایت یا برنامه روی یک سرور فیزیکی مشترک میزبانی می شوند. این امر باعث می شود که در صورت آسیب دیدن یکی از وب سایت ها یا برنامه ها، سایر وب سایت ها و برنامه ها نیز در معرض خطر قرار بگیرند.
از دیدگاه امنیتی، در صورت بروز مشکلات، سرور اختصاصی امکان کنترل کامل را فراهم می کند، در حالی که در VPS، برخی از موارد خارج از دسترس شماست.
نتیجه گیری
هک اسنپ فود بار دیگر اهمیت امنیت سرور را به ما یادآور شد. با اجرای اقدامات فنی و مدیریتی صحیح، می توان بهبودی در سطح امنیت سرورها حاصل کرد و از حفاظت بهتری برای داده های سازمانی اطمینان حاصل کرد.