عوامل موثر بر قیمت لوله مسی در بازار آهن
لوله مسی چیست؟
لوله مسی نوعی لوله است که از فلز مس ساخته شده و به دلیل رسانایی عالی، مقاومت در برابر خوردگی و چکش خواری، معمولاً در کاربردهای مختلف استفاده می شود. لوله های مسی به طور گسترده در سیستم های لوله کشی، گرمایش، سرمایش و تبرید استفاده می شوند.
خواص لوله مسی
در این بخش قصد داریم تا شما را با خواص فیزیکی و شیمیایی لولههای مسی و عوامل موثر بر قیمت لوله مسی بیشتر آشنا کنیم. لولههای مسی مقاومت خوبی در برابر اکسیژن محلول در آب دارند و در رطوبت استحکام بیشتری از خود نشان میدهند، اما این بدان معنی نیست که لولههای مسی در برابر انواع خوردگی و مواد شیمیایی مقاومت دارند.
معمولا در لولههای مسی مادهای به نان ضدیخ گلیکول اضافه میکنند تا از خوردگی محافظت کند، اما با این وجود نیز اگر در دماهای بالای این ضدیخ تغییرات شیمیایی انجام شود، موجب خوردگی لولههای مسی میشود. از طرف دیگر نیز اگر لولههای مسی در برابر تابش شدید خورشید قرار بگیرند، باز هم خوردگی رخ میدهد. بنابراین از این نوع لولهها نباید در مناطقی که گرمای بسیار زیاد دارد یا تابش مستقیم خورشید بر لوله وجود دارد، استفاده شود.
در واقع میتوان گفت که هرچقدر سولفید هیدروژن چگالی بالاتری داشته باشد، احتمال آسیب دیدگی لولههای مسی نیز بیشتر میشود. اندازه دانه، سختی، ازدیاد طول نسبی و استحکام کششی از جمله خواص فیزیکی لولههای مسی محسوب میشود. به طور کلی خواص لولهها در قیمت انواع لوله تاثیر مستقیم دارد، بنابراین هزینه بیشتر میتواند کیفیت بهتری را برای شما به ارمغان آورد.
کاربردهای لوله مسی
همانطور که گفته شد لولههای مسی کاربردهای زیادی در صنعت دارند و در انواع ساختمانهای تجاری و مسکونی و حتی منازل قدیمی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از لولههای مسی در سیستمهای تهویه مطبوع مثل کولرگازی، اسپیلت، سیستمهای حرارتی و برودتی و صنایع تاسیساتی مثل مبدلهای حرارتی، انواع یخچالها و سردخانه، انواع آبسرد کن و آبگرمکن، صنایع خودروسازی مثل خودروهای برقی، رادیاتور و یاتاقان خودرو، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی مثل سیستمهای سوخترسانی، انواع مبدلهای پالایشگاه و تجهیزات پزشکی و الکتریکی نیز استفاده میشود. تمام کاربردهای لوله مسی را میتوان به چند دستهبندی کلی تقسیم کرد و از این طریق با کاربردهای آن بیشتر آشنا شد:
- لوله مسی شاخهای: لولههای مسی به صورت شاخهای در صنایعی همچون تهویه مطبوع، صنایع برودتی، الکتریکی و تجهیزات پزشکی و بیمارستانی مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع از لولههای مسی دارای ابعادی بسیار دقیق بوده و داخل آنها کاملا تمیز است. همچنین هدایت الکتریکی و حرارتی آن را میتوان از سطح خارجی شفاف آن متوجه شد.
- لوله مسی کلاف: این نوع لوله برای مقاصدی همچون تعمیرات و اتصالات در صنایع تهویه و برودت و خطوط انتقال گاز کاربرد دارد. قابلیت خمپذیری این نوع از لولههای مسی باعث شده تا راحتتر از همیشه در سیستمهای لولهکشی و خطوط انتقال گاز و همچنین سیستمهای تهویه مورد استفاده قرار گیرد. به همین علت این نوع لوله معمولا به صورت آنیلشده عرضه میشود و در کولرگازیها به وفور استفاده میشود. لوله مسی کلاف در ضخامتهای متفاوت، با قطرهای ۱/۴ اینچ تا ۸/۷ اینچ و طول ۱۵ تا ۵۰ میلیمتر و با توجه به نیاز مشتری تولید میشود.
- لوله مسی کویل (LWC): به این لوله ها LWC نیز می گویند و در خطوط تولید انبوه سیستم های حرارتی و برودتی و مبدلهای حرارتی کاربرد دارد.
- لوله مسی مویی (Capillary): به این لولهها Capillary نیز میگویند و چون قطر بسیار کمی دارند به همین دلیل لوله مویی نامیده میشود. جایگاه آن بین خروجی فیلتر (درایر) و ورودی اپراتور است. قابل ذکر است قطر و طول آن در کیفیت سرمای ایجاد شده بسیار حائز اهمیت است.
در آخر توجه شما را به ذکر چند نکته درمورد این دستهبندیها جلب میکنیم:
- لولههای مسی در قطرهای ۶۴ میلیمتر به بالا فقط به صورت شاخهای عرضه میشوند.
- لولههای کلافی در این استاندارد در حالت سرد بدون دخالت ابزار قابلیت خم شدن دارند و لولههای شاخهای تا قطر ۱۸ میلی متر را در حالت سرد و به کمک ابزار مناسب می توان خم کرد.
- لوله مسی با آلیاژها و ابعاد مختلف تولید میشود. با توجه به هدایت الکتریکی و هدایت حرارتی فوق العاده مس، کاربرد لولههای مسی نیز به دو گروه اصلی تقسیم می شود که عبارتند از: انتقال جریان الکتریکی و انتقال حرارت.
استانداردهای لولههای مسی
لولههای مسی نیز همانند سایر قطعاتی که در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد، نیازمند تعریف استانداردهایی است که صحت و سلامت آن را ارزیابی کنند و به مصرفکننده این اطمینان را بدهند که لولهای که قرار است از آن استفاده کنند، با مشکلی مواجه نخواهد شد. برای لولههای مسی نیز استاندارد جهانی وجود دارد و برای هرکدام از کاربردهای آن استاندارد جداگانهای تهیه شده است. هر کاربرد دارای استانداردهای گوناگونی است که از جهات مختلف سلامت قطعه مورد نظر را تایید کردند.
عوامل موثر بر قیمت لوله مسی در بازار
قیمت لولههای مسی تحت تأثیر عوامل متعددی قرار میگیرد. در زیر، برخی از عوامل موثر بر قیمت لولههای مسی ذکر شدهاند:
- قیمت مس معدنی:قیمت لولههای مسی مستقیماً تحت تأثیر قیمت مس معدنی است. تغییرات در بازار جهانی مس معدنی و تحولات در تأمین و تقاضا میتواند تأثیر مستقیمی بر قیمت لولههای مسی داشته باشد.
- هزینه تولید:هزینههای مربوط به استخراج، فرآوری، تولید و توزیع لولههای مسی نیز بر قیمت آنها تأثیر میگذارد. عواملی مانند افزایش هزینههای انرژی، کاری، و مواد اولیه میتوانند باعث افزایش قیمت لولههای مسی شوند.
- تغییرات در نرخ ارز:برخی از مواد اولیه و تجهیزات ممکن است وارداتی باشند. لذا، تغییرات در نرخ ارز میتواند بر قیمت لولههای مسی تأثیرگذار باشد.
- تقاضا و عرضه:تقاضا و عرضه در بازار لولههای مسی نیز نقش مهمی در تعیین قیمت دارند. اگر تقاضا افزایش یابد یا عرضه کاهش یابد، این ممکن است به افزایش قیمت منجر شود.
- خصوصیات فنی و استفاده مقصودی:ویژگیهای فنی لولهها، مانند قطر، ضخامت دیواره، نوع روشنایی، و کاربردهای خاص، ممکن است بر قیمت تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، لولههای مسی با ویژگیهای خاصی ممکن است قیمت بالاتری داشته باشند.
- تکنولوژی تولید:روشهای تولید متفاوت برای لولههای مسی نیز میتوانند بر قیمت تأثیرگذار باشند. فرآیندهای پیشرفتهتر و هزینههای تولید کمتر ممکن است به قیمت مقرون به صرفهتری منجر شود.
- شرایط بازار جهانی:تحولات و شرایط بازار جهانی، نظیر تغییرات در قوانین تجاری، تحریمها، و رویدادهای جهانی ممکن است بر قیمت لولههای مسی تأثیرگذار باشد.
در نتیجه، تحلیل دقیق ترکیبی از این عوامل موجب تشکیل قیمت نهایی لولههای مسی میشود.