تغییرات و نکات کلیدی سامانه مودیان در سال ۱۴۰۴
سامانه مودیان که یک سامانه آنلاین دیجیتال است جهت افزایش در شفافیت مالیاتی راه اندازی شد یکی از کاربردهای این سامانه ی مالیاتی ارسال صورتحساب های الکترونیکی به این سامانه می باشد سامانه مودیان قابلیت بارگزاری مدارک را ندارد به همین دلیل مودیان باید از روش های مجاز برای اینکار استفاده کنند. استفاده از نرم افزار واسط استفاده از خدمات شرکت های معتمد مالیاتی و همچنین نرم افزارهای حسابداری متصل به سامانه مودیان راه هایی هستند که مودیان می توانند از این طریق فاکتورهای فروش خود را به سامانه مودیان ارسال کنند. از آنجاییکه سامانه مودیان یک پلتفرم نوپا می باشد هر ساله با تصویب قانون برنامه و بودجه در سال جدید این سامانه نیز دست خوش تغییراتی می شود در این مقاله به جدیدترین تغییرات ایجاد شده در سامانه مودیان که مربوط به سال ۱۴۰۴ می باشد می پردازیم.

تمدید مهلت پذیرش صورتحسابهای خارج از سامانه مودیان تا پایان آذر ماه ۴۰۴
یکی از مهمترین تغییرات اعمالشده در سامانه مودیان تمدید مهلت پذیرش صورتحسابهای خارج از این سامانه تا پایان آذر ۱۴۰۴ است. بر اساس این اصلاحیه کسبوکارهایی که از فاکتورهای کاغذی یا همان شمس به جای صورتحساب های الکترونیکی استفاده می کنند فاکتورهایشان توسط سازمان امور مالیاتی پذیرفته میشود.
این بدان معناست که مالیات بر ارزش افزوده مبلغ خرید و هزینههای ثبتشده در این صورتحسابها همچنان اعتبار دارد و مأموران مالیاتی آن را بررسی و تأیید میکنند. اما از اول دیماه ۱۴۰۴ فقط صورتحسابهایی که در سامانه مودیان ثبت شدهاند معتبر خواهند بود. در نتیجه اگر کسبوکارها همچنان فاکتورهای خود را خارج از سامانه مودیان ثبت کنند سازمان امور مالیاتی آنها را نخواهد پذیرفت و همچنین امکان استفاده از اعتبار مالیاتی برای ارزش افزوده از بین خواهد رفت.
طبق قانون تسهیل مالیاتی این مهلت در ابتدا تا پایان سال ۱۴۰۳ تعیین شده بود اما قانون بودجه ۱۴۰۴ آن را تا پایان پاییز این سال تمدید کرده است.
الزام ثبت تمامی معاملات در سامانه مودیان برای اظهارنامه ارزش افزوده
تا پایان آذر ۱۴۰۴ هنگام تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی هم صورتحسابهای ثبتشده در سامانه مودیان و هم معاملاتی که خارج از این سامانه انجام شدهاند را در نظر میگیرد. به این معنا که اگر یک مودی تاکنون صورتحسابهای خود را در سامانه مودیان ثبت نکرده باشد همچنان میتواند آنها را بهصورت دستی در اظهارنامه مالیاتی وارد کرده و مالیات بر ارزش افزوده مربوطه را لحاظ کند.
اما از دیماه ۱۴۰۴ به بعد فقط معاملاتی که در سامانه مودیان ثبت شدهاند در اظهارنامه مالیاتی محاسبه خواهند شد. بنابراین دیگر امکان اضافه کردن دستی معاملات خارج از سامانه در اظهارنامه مالیاتی وجود نخواهد داشت و این معاملات از نظر مالیاتی نامعتبر محسوب میشوند.
به عبارت سادهتر از ابتدای زمستان ۱۴۰۴ تمامی فاکتورها باید در سامانه مودیان ثبت شوند و کسبوکارها نمیتوانند خارج از این سامانه معاملات خود را در اظهارنامه ارزش افزوده لحاظ کنند.
تمدید امکان بخشودگی ۱۰۰ درصدی جرائم مالیاتی تا پایان سال ۱۴۰۴
یکی دیگر از تغییرات مهم در سامانه مودیان تمدید اختیار سازمان امور مالیاتی برای بخشودگی کامل جرائم مالیاتی تا پایان سال ۱۴۰۴ است. طبق ماده ۲ قانون تسهیل مالیاتی این اختیار در ابتدا فقط تا پایان سال ۱۴۰۳ پیشبینی شده بود اما با تصویب قانون جدید این امکان برای یک سال دیگر تمدید شد.
پیش از این سازمان امور مالیاتی تنها اجازه داشت ۵۰ درصد از جرائم مالیاتی را ببخشد اما اکنون این اختیار به ۱۰۰ درصد افزایش یافته است. در نتیجه اگر مودیان به هر دلیلی مشمول جرائم مالیاتی شوند تا پایان سال ۱۴۰۴ میتوانند درخواست بخشودگی کامل این جرائم را از سازمان امور مالیاتی داشته باشند و در صورت پذیرفته شدن درخواست شان توسط سازمان امور مالیاتی می توانند مشمول بخشودگی ۱۰۰ درصدی شوند.
مشمولیت کسبوکارهای جدید در نظام مالیات بر ارزش افزوده
بر اساس قانون جدید سازمان امور مالیاتی موظف شده است تا تمامی کسبوکارهایی که تاکنون مشمول مالیات بر ارزش افزوده نشدهاند را تا پایان سال ۱۴۰۴ تعیین تکلیف کند.
این الزام در قانون تسهیل مالیاتی برای پایان سال ۱۴۰۳ پیشبینی شده بود اما سازمان امور مالیاتی به دلیل مشکلات اجرایی موفق به اجرای کامل آن نشد. به همین دلیل این مهلت یک سال دیگر تمدید شده است.
نتیجه این قانون این است که در سال ۱۴۰۴ بسیاری از کسبوکارهایی که تاکنون ملزم به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نبودند به این نظام اضافه خواهند شد. بنابراین افرادی که هنوز ثبتنام نکردهاند باید در انتظار فراخوان از سوی نظام مالیاتی باشند
حد نصاب مشمولیت صدور صورتحساب الکترونیکی در سال ۱۴۰۴
یکی دیگر از موارد مهم حد نصاب مشمولیت صدور صورتحساب الکترونیکی در سال ۱۴۰۴ است. طبق تبصره ۱ ماده ۱۴ مکرر قانون پایانههای فروشگاهی این حد نصاب به صورت زیر محاسبه میشود:
-معافیت مالیاتی ماده ۸۴ در سال ۱۴۰۴ × ۵۰
با توجه به اینکه معافیت مالیاتی برای سال ۱۴۰۴ ۲۸۸ میلیون تومان تعیین شده است حد نصاب برای مشمولیت صدور صورتحساب الکترونیکی ۱۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
به این معنا که کسبوکارهایی که میزان فروش آنها در یک سال مالی به ۱۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان برسد از دو دوره مالی بعد (دو فصل بعد) موظف به ثبت تمامی فاکتورهای خود در سامانه مودیان خواهند بود.
مثلا اگر : یک کسبوکار در تابستان ۱۴۰۴ به حد نصاب ۱۴.۴ میلیارد تومان برسد از زمستان ۱۴۰۴ موظف است تمامی فاکتورهای خود را در سامانه مودیان ثبت کند.
با تصویب قانون بودجه ۱۴۰۴ اصلاحات جدیدی در این سامانه اعمال شده که بر نحوه پذیرش صورتحسابهای مالیاتی ارسال اظهارنامهها معافیتهای مالیاتی و جرائم عدم ثبت صورتحسابهای الکترونیکی تأثیرگذار است.نکات مهم سامانه مودیان در سال ۱۴۰۴ رو در قالب جدول برای شما بیان کردیم
تغییرات سامانه مودیان در سال ۱۴۰۴
عنوان تغییر | شرح |
---|---|
تمدید پذیرش صورتحسابهای خارج از سامانه مودیان | تا پایان آذر ۱۴۰۴ امکان ثبت و پذیرش صورتحسابهای خارج از سامانه مودیان همچنان وجود دارد. اما از دیماه ۱۴۰۴ فقط صورتحسابهای ثبتشده در سامانه مورد قبول خواهند بود. |
الزام ثبت تمامی معاملات در سامانه مودیان | از دیماه ۱۴۰۴ فقط معاملاتی که در سامانه مودیان ثبت شدهاند در اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده محاسبه خواهند شد و امکان اضافه کردن معاملات خارج از سامانه وجود نخواهد داشت. |
تمدید اختیار بخشودگی ۱۰۰ درصدی جرائم مالیاتی | سازمان امور مالیاتی تا پایان سال ۱۴۰۴ اختیار دارد تا جرائم مالیاتی مودیان را بهصورت کامل (۱۰۰٪) ببخشد. این امکان در قانون قبلی تنها تا پایان ۱۴۰۳ پیشبینی شده بود. |
شمول کسبوکارهای جدید در نظام مالیات بر ارزش افزوده | سازمان امور مالیاتی موظف است تا پایان سال ۱۴۰۴ تمامی مودیانی را که تاکنون در نظام مالیات بر ارزش افزوده ثبت نشدهاند تعیین تکلیف کند. |
حد نصاب جدید برای صدور صورتحساب الکترونیکی | برای سال ۱۴۰۴ حد نصاب فروش جهت مشمولیت صدور صورتحساب الکترونیکی ۱۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان تعیین شده است. کسبوکارهایی که به این میزان فروش برسند موظف به ثبت تمامی فاکتورهای خود در سامانه مودیان خواهند بود. |