سرخط نیوز/خراسان رضوی دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی گفت: عدم پرداخت به موقع حق بیمه دیرکرد پرداخت سهم ارز مربوط به طرح دارویار تحمیل فشار وارده از سیاست های پیچیده دولت کمر داروخانه های بخش خصوصی را خم کرده است.
سید حسین بهشتیان در گفت وگو با سرخط نیوز به بررسی چالش های وارده به صنعت و جامعه داروسازان اشاره و اظهار کرد: مهم ترین چالش نبود نقدینگی و بدهی های دولت به داروخانه ها است. با توجه به اینکه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ مهلت پرداخت حق بیمه داروخانه ها ظرف یک ماه اعلام شد؛ اما همچنان بیمه نسبت به پرداخت کوتاهی می ورزد.
طرح دارویار؛ وعده های پرداخت بیمه ای و داروخانه ها در بحران
وی ادامه داد: با ایجاد طرح دارویار سهم تفاوت ارزش واقعی دارو و قیمت نهایی دارو برای مصرف کننده باید از محل بیمه تأمین شود که با توجه به بدهی های بسیار شرکت های بیمه خرید دارو توسط داروخانه ها با مشکل مواجه شده است. البته بیمه های تکمیلی نسبت به سایر بیمه ها شرایط بهتری برای پرداخت حق بیمه دارند. در حقیقت متولی پرداخت سهم دولت از گرانی دارو به داروخانه ها در طرح دارویار مشخص نیست.
بدهکاری یک همتی داروخانه های دولتی به سیستم پخش
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی بیان کرد: داروخانه های دولتی بیش از یک همت به سیستم پخش بدهکار هستند که فشار این ناترازی به داروخانه های خصوصی وارد می شود و در نتیجه به دلیل کمبود بودجه داروخانه های خصوصی مجبور به خرید نقدی یا تأمین دارو به مدت ۱۵ تا نهایت یک ماه هستند.
۶۰ درصد گردش مالی در اختیار ۴۵ داروخانه دولتی و نیمه دولتی استان
بهشتیان عنوان کرد: چرخه معیوب و دستوری ساخته شده توسط دولت؛ از بیمه ها تا عدم پرداخت بدهی داروخانه های دولتی به شرکت های پخش باعث تحمیل فشار حداکثری به بخش خصوصی شده است. در مشهد بیشترین داروخانه های بخش دولتی از ارگان های مختلف مستقر هستند که به طور مثال تنها دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۱۵ داروخانه دارد که می توان به نوعی آن ها را غیرقانونی معرفی کرد. گردش مالی ۴۵ داروخانه دولتی و نیمه دولتی مشهد از ۸۱۰ داروخانه بیشتر از ۶۰ درصد است که نشان دهنده اختلال در سیستم توزیع دارو است.
وی بیان کرد: عدم پرداخت به موقع حق بیمه دیرکرد پرداخت سهم ارز مربوط به طرح دارویار تحمیل فشار وارده از سیاست های پیچیده دولت کمر داروخانه های بخش خصوصی را خم کرده است.
توصیه به ارائه شیرخشک در مراکز بهداشت به صورت یارانه ای
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنانش به چالش کمبود شیر خشک و وجود صف های طولانی برای تهیه آن اشاره کرد و گفت: به دلیل ناترازی های موجود تولید شیرخشک در کشور با مشکل مواجه شد و با توجه به افزایش قیمت خرید شیرخشک نیز مشمول بیمه شد به طوری که داروخانه با حدود ۷ درصد سود این محصول را خریداری و به فروش رساند و ما به التفاوت آن را از دولت دریافت کند.
بهشتیان خاطرنشان کرد: این روش باعث ایجاد ضرر به داروخانه ها شده و از طرفی دولت به صورت تحمیلی خرید و عرضه شیرخشک را در داروخانه ها اجباری کرده است. اگر داروسازان از فشارهای تحمیلی دولت واهمه ای نداشته باشند به هیچ وجه شیرخشک نمی خرند. دولت نه تنها بدهی ما به التفاوت شیرخشک را با تأخیر چند ماهه به داروخانه ها پرداخت می کند بلکه سود ۷ درصدی در ابتدای خرید توسط داروخانه ها فشار تحمیلی بر داروخانه ها را چند برابر می کند.
وی عنوان کرد: اگر سیاست های حکومت بر افزایش زاد و ولد است به جای تمرکز بر مسائل فرعی به مهم ترین چالش مادران یعنی تأمین شیرخشک بپردازد و برنامه ای جامع و مشخص برای این مهم تأمین کند. پیشنهاد می شود شیرخشک به قیمت جهانی و واقعی خود تبدیل شود تا از مشکلاتی مانند قاچاق و مصرف برای حیوانات جلوگیری شود. همچنین اگر شیرخشک توسط مراکز بهداشت در اختیار مادران به صورت رایگان سهمیه بندی شده و یا یارانه ای قرار گیرد به نفع دولت خواهد بود.
نظارت بر داروخانه ها؛ مهم ترین وظیفه فراموش شده دولت
بهشتیان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه نظارت مهم ترین وظیفه بخش دولتی در زمینه دارو و داروخانه ها است ولی متأسفانه این بخش آن قدر مشغول به فعالیت های دیگر از جمله بنگاه داری و داروخانه داری شده که وظیفه اصلی آن به حاشیه رانده شده و این باعث ایجاد فساد می شود. دولت باید نظارت را جایگزین تصدی گری کند.
وی با اشاره به اینکه کمبود دارو در کشور همواره وجود دارد عنوان کرد: کمبود داروها به دلایل مختلفی از جمله دشواری تأمین مواد اولیه ی مورد نیاز تولیدکنندگان به دلیل تحریم ها و مشکل نوسانات ارزی و همچنین عدم حمایت کافی دولت از تولیدکنندگان داخلی است. با بروز یک اپیدمی در کشور شرایط تأمین دارو به شدت بحرانی می شود.
کمبود ۳۰۰ قلم داروی بیماری های خاص و شیمی درمانی
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی اظهار کرد: حدود ۹۵ تا ۹۷ درصد داروهای ایران در داخل کشور تولید می شود اما به دلیل مشکلات ارزی و عدم دسترسی به منابع مالی کافی تولیدکنندگان در تأمین مواد اولیه ی مورد نیاز خود با مشکل مواجه هستند. در حال حاضر ۳۰۰ قلم دارو جزء کمبودها یا سهمیه می شوند که شامل داروها برای گروه های خاص و یا شیمی درمانی است.
وی بیان کرد: شرکت های سازنده دارو به دلیل ناترازی های موجود و عدم تأمین مواد اولیه و برآورده کردن استانداردهای بالای ساخت دارو به دلیل هزینه های بالا به سوی ساخت مکمل های دارویی روی آورده اند که این موضوع باعث ایجاد کلافی سر در گم شده است زیرا هیچ اثباتی برای اثربخشی آن وجود ندارد و از طرفی مشمول بیمه نشده و در نتیجه بیمار تحت فشار قرار می گیرد.
کمبود بودجه تأمین دارو؛ چالشی برای توریسم سلامت استان
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی ادامه داد: مشهد به عنوان یکی از قطب های اصلی توریسم سلامت با ورود سالانه ی میلیون ها زائر و مسافر با مشکل افزایش تقاضا برای دارو مواجه است. با وجود تلاش های دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مسئولین استان خراسان رضوی بودجه ی کافی برای تأمین داروهای مورد نیاز این جمعیت عظیم اختصاص داده نشده و این کمبود علاوه بر مشکلات موجود باعث افزایش فشار بر سیستم درمانی مشهد می شود.
بهشتیان با اشاره به قیمت پایین داروهای ایرانی نسبت به سایر کشورها به مسئله قاچاق دارو به دلیل سود بالای آن بیان کرد: این چالش یکی از عوامل اصلی کمبود دارو بوده که عدم نظارت کافی بر سیستم توزیع دارو از علل قاچاق است.
داروخانه های پلاتکی؛ به خطر انداختن سلامت مردم
وی به پدیده ی ایجاد داروخانه های غیرحرفه ای اشاره کرد و گفت: برخی افراد بدون تخصص داروخانه هایی تأسیس می کنند که به اصطلاح به آن ها داروخانه های پلاتیکی گفته می شود و این مسئله می تواند به جامعه داروسازی آسیب برساند. ورود افرادی که صرفاً به دنبال سود هستند باعث می شود که کیفیت عرضه داروها کاهش یابد و سلامت مردم به خطر بیفتد. مشکلات ناشی از قوانین جدید که با تسهیل شرایط تأسیس تعداد داروخانه ها افزایش یافته و نظارت بر آن ها دشوارتر شده است.
فروش دارو در بستر مجازی تهدیدی برای سلامت جامعه
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی اظهار کرد: طبق قانون سیزده-سی وچهار محل توزیع و ارائه دارو صرفاً داروخانه ها است. افراد به هیچ وجه نباید از مکانی به غیر از داروخانه اقدام به خرید دارو شامپوهای درمانی و مکمل های غذایی کنند و فروش این محصولات در اماکنی به جز داروخانه غیرمجاز و قابل پیگیری و پلمب شدن است. سلامت مردم از اهم وظایف نظارتی و مورد تأکید بوده لذا باید مانعی برای فروش دارو به صورت اینترنتی و در بستر پلتفرم ایجاد شود.
دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی ضمن ابراز نگرانی از فروش دارو در پلتفرم های مختلف گفت: این پلتفرم ها بدون رعایت استانداردهای لازم در حال فروش دارو هستند و باید در این زمینه تدابیر سختگیرانه تری اتخاذ شود. سلامت جامعه باید در اولویت قرار گرفته و نمی توان به راحتی اجازه فروش اینترنتی داروها را داد.
انتهای پیام