تفاوت وکیل با مشاور حقوقی چیست؟
وظایف یک وکیل چیست؟
اولین قدم در شناخت تفاوت وکیل با مشاور حقوقی آشنایی با وظایف وکیل است. اگر دنبال بهترین وکیل مواد مخدر در کرج می باشید می توانید به وبلاگ شخصی وکلا مراجعه کنید. تمامی وکلا به طور کلی یک سری وظایف اصلی و مهم را به عهده می گیرند از جمله:
1. مشاوره به مراجعان در خصوص مشکل پیش آمده (حقوقی و کیفری)
2. تهیه پیش نویس و قرارداد برای درج در پرونده و پیشبرد امور حقوقی و قضایی قید شده موکل خود
3. حضور در دادگاه به عنوان نماینده موکل خود و دفاع از آنها
4. شرکت در جلسات و مذاکره ها به منظور کشف اطلاعات بیشتر، بررسی بیشتر پرونده و یا ارائه توضیحات یا دلایل و مدارک به ذی نفعان
5. جمع آوری و نگهداری از مستندات و مدارک مربوط به پرونده برای ارائه به دادگاه جهت دفاع از موکل خود
6. ارائه مدارک و شواهد به دادگاه و دفاع از موکل
7. تحلیل نتیجه موارد با استفاده از دانش رویه های قضایی
مشاور حقوقی کیست؟
مشاور حقوقی با دانش و تسلطی که بر قوانین و اصول حقوقی دارد می تواند به ادارات، سازمان ها و شرکت های خصوصی در زمینه های حقوقی مشاوره و کمک کند. مدیران شرکت ها با توجه به وظایف و مسئولیت هایی که دارند با کمک مشاور می توانند تصمیمات درست تر و منطقی تری بگیرند زیرا که در بسیاری از تصمیم هایی که مدیران اجرایی اتخاذ می کنند اگر از قوانین حقوقی حاکم بر آن خبر نداشته باشند، ممکن است متحمل ضررهای جبران ناپذیری مادی و معنوی شوند. جهت اطلاعات بیشتر برای گرفتن بهترین وکیل کرج کلیک کنید.
به گفته مستروکیل این روزها در بیشتر شرکت ها و سازمان ها قسمت مهمی به نام مشاور حقوقی وجود دارد که از یک یا چند تن از کارشناسان مشاور حقوقی تشکیل شده است.
مشاور حقوقی چه وظایفی دارد؟
قبل از اینکه با تفاوت وکیل با مشاور حقوقی آشنا شوید باید وظایف مشاور حقوقی را نام ببریم. مشاور حقوقی می تواند در زمینه های زیر مشغول به کار شود:
1. امور مربوط به دعاوی
شرکت ها و سازمان ها در طول دوره فعالیت خود ممکن است درگیر دعاوی گوناگونی شوند که در این دعاوی یا نقش خواهان (طرح کننده ی دعوا) را دارند یا نقش خوانده (کسی که دعوایی علیه او طرح شده است). گاهی اوقات شرکت ها به جای اینکه برای این دعاوی به عقد قرارداد با وکیل دادگستری مبادرت کنند، از مشاورین حقوقی خود بهره می برند تا یا لوایح موردنیاز را تهیه و تدوین کنند یا در صورت داشتن پروانه ی وکالت، خود به عنوان وکیل شرکت وارد عمل شوند.
2. امور مربوط به قراردادها
در خصوص قراردادهایی که شرکت یا سازمان مربوطه با آن سر و کار دارد، مشاور حقوقی بررسی های لازم را انجام می دهد و نکات مهم را بیان می کند؛ همچنین گاهی اوقات این . برخی اوقات در بعضی شرکت ها نیز قراردادها صرفا با تایید و امضای مشاور حقوقی به توافق نهایی می رسد.
3. امور مربوط به پژوهش ها
در برخی موارد، یک مشاور حقوقی می تواند بر اساس سوالات خاص مشتری خود، به منظور ارائه مشاوره دقیق و به موقع، تحقیق کند. این امور برای راهبری شرکت مربوط یا حل مشکلات آن انجام می شود. برای این کار، مشاور حقوقی ابتدا به مطالعات حقوقی در رابطه با موضوع موردپژوهش می پردازد و سپس گزارش یا پیشنهادهایی در آن خصوص ارائه می کند. گاهی پژوهش های انجام شده خصوصا در ارگان های دولتی می تواند با طی تشریفات لازم منجر به پیشنهاد لایحه ی قانونی جدید یا تغییر و تفسیر قوانین موجود شود.
4. ارائه پیش نویس و تنظیم قرارداد
مشاور حقوقی باید تمام خسارات و مسئولیت ها و اختیارات فسخ و ضمانت ها و شروط عقد را در قرارداد پیش بینی کند و همچنین هر مورد حقوقی مربوط به کارفرما اعم از چک ها و سفته ها را نیز مدیریت کند و نباید اجازه دهد در عقد قراردادی از سوی کارفرمای خود ابهام وجود داشته باشد یا قوانین حاکم بر کشور نادیده گرفته شود زیرا نادیده گرفتن این قوانین به علت مقدم بودن بر هر قراردادی موجب بطلان آن ها خواهد شد. همچنین نگارش و ارائه پیش نویس نامه های حقوقی در مورد انواع فعالیت ها و قراردادهای تجاری و … از وظایف مشاور حقوقی است. آن ها همچنین می توانند نامه ها را به افراد مربوطه ارسال کنند. توافق نامه هایی که بین افراد و شرکت ها رد و بدل می شود توسط مشاور بررسی می گردد تا بهترین نتیجه و منفعت را برای سازمان و مشتری ها به دنبال داشته باشد.
با آنکه وکلا به مشتریان خود مشاوره حقوقی داده و در برخی موارد به عنوان نماینده آنها عمل می کنند اما تفاوت وکیل با مشاور حقوقی در چیست؟
1. اولین تفاوت وکیل دادگستری با مشاور حقوقی در این است که فارغ التحصیلان رشته حقوق در تمامی مقاطع می توانند در شرکت ها و سازمان های خصوصی و دولتی به عنوان مشاور حقوقی به فعالیت بپردازند برخلاف وکالت که نیاز به گذراندن آزمون وکالت و قبولی در آن دارد که در نتیجه به اخذ پروانه وکالت می انجامد.
مشاور حقوقی در صورت داشتن پروانه می تواند به عنوان وکیل شرکت در دعاوی حضور داشته باشد
2. مشاور حقوقی اصولا با به فعالیت می پردازد و به استخدام رسمی شرکت یا سازمان محل فعالیت خود در نمی آید. به همین دلیل دستمزد مشاور حقوقی به صورت ساعتی تعیین می شود؛ به عبارت دیگر، مشاور حقوقی موظف است تعداد ساعت معینی مثلا 50 ساعت) را به شرکت طرف قرارداد خود اختصاص دهد و در ازای هر ساعت مبلغی دریافت کند.
3. دیگر تفاوت وکیل با مشاور حقوقی در این است که دارندگان پروانه وکالت، قضاوت و سردفتری نمی توانند به استخدام رسمی سازمان یا شرکتی در آیند و در این صورت لازم است پروانه خود را نزد مرجع مربوط موقتا تودیع کنند، این در حالی است که چنین الزامی برای مشاور حقوقی وجود ندارد و او می تواند ضمن فعالیت در نقش مشاور، در صورت امکان به عنوان یکی از مشاغل گفته شده نیز فعالیت کند.
در حال حاضر به افرادی که دارای تحصیلات کارشناسی و بالاتر از آن می باشند و مشاوره می دهند مشاور حقوقی می گویند لذا نیاز به مجوزی نخواهند داشت و با مشاوران قوه قضائیه متفاوت هستند زیرا برای مشاوره قوه قضائیه نیاز به آزمون جداگانه است.
4. از آنجایی که یکی از وظایف اصلی مشاوران حقوقی ارائه راهنمایی و مشاوره حقوقی است این راهنمایی ها هم می تواند به یک شخص و هم به یک سازمان و شرکت ارائه گردد و می تواند در تمامی زمینه های تجاری و قراردادها و مذاکرات مرتبط با آنها باشد که در نتیجه افراد با آگاهی از جنبه های قانونی و حقوقی کار و فعالیت تجاری خود تصمیمات درست را اتخاذ می کنند. اما وکیل معمولا در مواردی به فرد مشاوره می دهد که جرم یا مشکلی ایجاد شده و افراد برای بررسی جنبه های حقوقی و یا کیفری آن ها نیازمند راهنمایی هستند.