معرفی اجزای اصلی شیرآلات صنعتی
معرفی اجزای اصلی شیرآلات صنعتی :
در ابتدا به برسی اجزای شیرآلات صنعتی می پردازیم. شیرهای صنعتی :وسیلهای هستند که برای قطع و وصل، تنظیم میزان جریان یا منحرفکردن مسیر جریان سیالها: گازها، مایعات و حتی خمیر و… کاربرد دارند. به وسیلهٔ بستن، بازکردن، نیمهبازکردن یا منحرفکردن یک مسیر بهکار میرود. شیرها در اصل، خود گونهای فیتینگ یا وصاله هستند، اما به دلیل گستردگی و اهمیت به صورت مجزا بررسی میشوند. یکی از سادهترین و قدیمیترین انواع شیرها، دریچه یا صفحهٔ مسدودکنندهای است که کشاورزان درون کانالهای آب کار میگذارند و برای بازکردن یا بستن مسیر آب به زمینهای کشاورزی استفاده میکنند.
به عبارت دیگر تریم همان اجزایی که در تماس با جریان مایع به طور مستقیم قرار دارد و قابل تعویض هستند را تریم می گویند.
استم یا ساقه ولو (Stem)
استم به رابط مابین مجرابند و عملگر می گویند که انتقال نیرو از عملگر (اهرمی و گیربکس) ولو به مجرابند (دیسک و بال) را انجام می دهد، ساقه ولو از اجزای تریم (Trim) باید دارای مقاومت به سایش و خوردگی و دارای استحکام بالایی باشد و معمولا از جنس استیل با گرید های مختلف با روش فورج تولید می شوند، ساقه ولو از قسمت بالا یا با رزوه و یا به خار و رابط به عملگر نصب می شود و از قسمت پایین با روش های پرس و جوش و غیره متصل می شود.
یوک شیرآلات (Yoke)
به رابط بدنه و درپوش شیر با عملگر یوک گفته می شود، جنس یوک باید دارای مقاومت زیادی به ضربه و فشار را داشته باشد.
برای آببند کردن و جلوگیری از ورود گرد و غبار به شیر از پکینگ ما بین استم و درپوش استفاده می شود، از گسکت های آب بندی در قسمت های دیگه مانند بین درپوش و بدنه و غیره مورد استفاده قرار میدهند.
نمایندگی شیر فلکه فاراب بهترین انتخاب برای خدمت رسانی به شماست.
برای آگاهی از آخرین لیست قیمت و خرید انواع شیر آلات صنعتی می توانید با شماره تماس 09122805383 در ارتباط باشید.
انواع اجزای شیرآلات صنعتی از نظر اپراتوری را نام ببرید؟
- ولوهای دستی به ولوهایی می گویند که: گشتاور مورد نیاز آن زیر 500 NM باشد و توسط اپراتور با دست نیرو باز و بست آن تامین می شود عملگر این ولوها اهرمی یا (شیر پروانه ای)، فلکه یا (شیر کشویی)، دسته یا (شیرگازی) در سایز 8 اینچ به بالاتر اکثرا شیر با عملگر گیربکسی چرخدنده حلزونی یا پیچی با فلکه نیروی باز و بست توسط اپراتور تامین می گردد.
- به تمامی ولوهایی که بدون نیاز به اپراتور خودکار یا با دستور اتوماتیک plc یا کنترل از راه دور باز و بسته می گردند را شیر اتوماتیک گفته می شوند، شیر مکانیکی خودکار (شیر یک طرفه، شیر اطمینان و غیره)، شیرآلات با اکچیتور پنوماتیک، شیرآلات با اکچیتور برقی، شیرآلات با اکچیتور هیدرولیکی، شیرآلات سلونوئیدی با بوببین برقی تقسیم بندی شیرهای اتوماتیک را تشکیل می دهند.
- شیر پنوماتیک تشکیل شده است از: شیر با اکچیتور پنوماتیک می باشد. شیر بدلیل فشار باد از دیگر شیرهای اتومتیک با سرعت بیشتری باز و بست را انجام می دهد. از مدل شیر های پنوماتیک می توان به شیر توپی پنوماتیک، شیر پروانه ای پنوماتیک و گلوب ولو پنوماتیک اشاره کرد در بعضی از شیرهای پنوماتیک می توان از یک پوزیشنر با عملگر پنوماتیک استفاده کرد و با 4 تا 20میلی آمپر سیال عبوری توسط شیر کنترل و شیر به تدریج قطع و وصل شود.
- شیر با اکچیتور هیدرولیکی از اجزای شیر با عملگر هیدرولیکی که با سیال روغن کار می کند تشکیل می شود، از شیر هیدرولیکی در معادن و یا تونل که احتمال انباشته شدن گاز وجود داشته باشد به دلیل جلوگیری از ایجاد اشتعال از این عملگر با شیر استفاده می کشیر صنعتی فولادی (gate valve
- یکی از سادهترین و قدیمیترین انواع شیرها، دریچه یا صفحهٔ مسدودکنندهای است که کشاورزان درون کانالهای آب کار میگذارند و برای بازکردن یا بستن مسیر آب به زمینهای کشاورزی استفاده میکنند.
شیرها کاربردهای مختلفی دارند؛ ازجمله کنترل جریان آب در کشاورزی و آبیاری تا فرایندهای پیچیدهٔ در پالایشگاهها و کارخانجات فرایندی، بازوبستکردن آب در ماشینهای لباسشویی و ظرفشویی تا شیرهای برداشت آب خانگی. در سال ۲۰۱۴ جهانی شیرهای صنعتی برابر ۵۸٫۳۱ میلیارد دلار آمریکا بودهاست و پیشبینی میشود این مقدار در سال ۲۰۲۲ به ۸۵٫۶ میلیارد دلار برسد.
کاربرد شیرآلات صنعتی
شیرآلات نقش مهمی در افزایش کارایی، بهبود کنترل و تضمین ایمنی فرآیند دارند. شیرها به چند دلیل در سیستمهای صنعتی استفاده می شوند:
- شروع یا متوقف کردن جریان سیال
- تنظیم سرعت جریان سیال
- تنظیم فشار
- تنظیم دمای سیال
- هدایت جریان از یک مسیر به مسیر دیگر
- محدود کردن جریان برای تعادل سیستم یا جلوگیری از فشار بیش از حد
- جلوگیری از جریان معکوس سیال
- متوقف کردن جریان در صورت خرابی سیستم
- بهبود ایمنی از طریق کاهش فشار یا خلاء در یک سیستم لوله کشی
انواع شیرهای صنعتی
شیرهای صنعتی از لحاظ شکل و نحوه محدود کردن جریان در انواع مختلف ساخته میشوند:
اجزاء اصلی ساختمان شیرآلات صنعتی
بدنه (Body)
کلاهک، درپوش، بانت (Bonnet)
مقطع یک شیر کروی ۱-بدنه ۲-مجرا ۳-نشیمنگاه ۴-ساقه ۵-دیسک ۶-دسته یا هندویل ۷-بانِت ۸-پکینگ ۹-مهره گلند ۱۰-مسیر جریان وقتی شیر باز باشد ۱۱-موقعیت دیسک وقتی شیر بسته باشد ۱۲-موقعیت هندویل وقتی شیر بسته باشد
بانِت قطعه مکمل مجموعه بدنه است که معمولاً به صورت اتصال رزوهای (در شیرهای کوچک) یا فلنجی به بدنه متصل میشود. در اکثر موارد ساقه (stem) از میان این قطعه عبور مینماید. معمولاً پس از قرار دادن اجزای درونی شیر برای بستن محفظه و نگهداشتن همه چیز درون آن از بانت استفاده میشود. بسیاری از شیرها منجمله شیرهای سماوری یا توپی فاقد بانت هستند چرا که مکانیزم سرهمبندی اجزای آن به گونهٔ دیگری است.
هندل، اهرم یا دسته ای است که به وسیله آن میتوان شیر را از بیرون باز یا بسته کرد. هندویل دسته ای به شکل چرخ یا فرمان است که با چرخاندن آن توسط دست، شیر باز و بسته میشود. شیرهای اتوماتیک معمولاً فاقد هندل یا هندویل هستند، هر چند برخی گونهها ممکن است برای مواقع اضطراری شامل اهرمی دستی نیز باشند. ، یک مکانیزم یا دستگاه است که به کمک آن میتوان شیر را از بیرون و از راه دور یا نزدیک، باز یا بسته کرد. بعضی از شیرها مانند شیرهای یک طرفه فاقد هرگونه هندویل یا عملگری هستند چرا که مکانیزم عملکرد آنها به صورت داخلی و خودکار است.
مهرهای است که هندویل توسط آن به استم سفت میشود و جنس آن از فولاد ساده کربنی در نظر گرفته میشود.
قطعهای است که موقعیت عضو کنترل جریان را از بیرون شیر نشان میدهد.
سطوح داخلی بدنه شیر که در اثر تماس عضو مسدودکننده جریان با آن، شیر عمل آببندی را انجام میدهد، نشیمنگاه یا سیت نامیده میشود. باید در نظر داشت در حالتی که شیر بستهاست، مجرابند با سیتها در تماس است. سطوح سیت که در آببندی ایفای نقش دارند جزء تریم محسوب میشوند.
ساقه (Stem)
در شیرهایی که بدنه و کلاهک، درپوش، کپ، کلوژر و… با اتصال فلنجی متصل میشوند، بین فلنجها از گسکتها برای آببندی استفاده میشود. گسکتها باید متناسب با محدوده دمایی شیر انتخاب شوند و همچنین بتوانند تحمل فشار طراحی شیر را داشته باشند.
بوش دو پلهای است که برای فشرده سازی پکینگها در بالای آنها قرار میگیرد.
فنر (Spring)
بسیاری از شیرها از فنر استفاده میکنند. در شیرهای اطمینان برای ایجاد یک پیش بار از فنر استفاده میشود. در شیرهای توپی و دروازه ای بزرگ
معمولاً در پشت سیترینگهای شیر از فنر برای ایجاد پیشبار برای افزایش کارایی مکانیزم آببندی استفاده میشود.
آببندی شیرها
آببندی داخلی
همه شیرها قابلیت یکسانی در آببندی و عدم نشت ندارند و از نقطه نظر آببندی معمولاً به انواع مختلفی تقسیم میشوند. این شیرها معمولاً به دو دسته اصلی متال-سیت (نشیمنگاه فلزی) و سافت-سیت (نشیمنگاه نرم) تقسیم میشوند.
آببندی در شیرهای متال-سیت که معمولاً به صورت فلز بر روی فلز است دشوارتر بوده و نیاز به داشتن دو سطح کاملاً صیقلی از فلز است. در این نوع مکانیزم آببندی معمولاً توسط استانداردها میزانی نشتی به عنوان نشتی مجاز در نظر گرفته میشود. از مزیتهای این نوع آببندی توان تحمل دما و فشارهای کاری بسیار بالا و همچنین عدم تخریب توسط مواد ساینده است.
آببندی خارجی
در بعضی از موارد که هیچ نوع نشتی از ناحیه استم مجاز نبوده و سیال داخلی بسیار خطرناک یا کشنده است از شیرهای خاصی به نام شیرهای دیافراگمی استفاده میگردد. در این نوع شیرها سیال توسط دیافراگم یا صفحه ای که معمولاً از جنس فلزی میباشد از قسمت بانت شیر جدا میشود و امکان نشتی در این شیرها بسیار پایین میباشد.
تریم (Trim)
تریم در شیرهای دروازهای:
- استم(Stem)
- نشیمنگاه (Seat Surface).
- قسمت آببند دیسک (Gate Seating Surface).
- بک سیت بوشینگ (Back Seat Bushing).
- قسمتهای کوچک داخلی که بهطور عادی با سیال در ارتباط هستند، مانند پینهایی که استم را به گیت متصل میکنند.
علاوه بر اینکه تمامی خطوط لوله و شبکههای عمده شهری و بین شهری و کارخانجات و پالایشگاهها توسط حفاظت کاتودیک در مقابل خوردگی و زنگ زدگی محافظت میشوند، بدنه خارجی شیرها (و سایر تجهیزات) باید بسته به شرایط محیطی که قرار است در آن نصب شوند توسط پوششهای محافظ، پوشش داده شوند. محیطهایی مانند پالایشگاههای روی آب به دلیل وجود رطوبت بالا و کلرایدها دارای شرایط بسیار خورنده ای هستند که باید از شیرهایی با بدنههایی از قبیل فولادهای زنگ نزن با درصد کروم و آلیاژ بالا استفاده شود. در محیطهایی با خورندگی کمتر، مانند خشکی، استفاده از حفاظت کاتودیک و یک پوشش محافظ میتواند شیرهای فولادی معمولی را تا حد قابل قبولی در مقابل خوردگی حفظ کند. برخی از پوششهای متداول برای شیرآلات به شرح زیر است:
- پوشش نوار پترولاتیوم Petrolatum: که به صورت یک مجموعه شامل پرایمر و نوار و ماستیک میباشد و برای شیرهایی که قرار است زیر خاک دفن شوند مناسب است.
- پوششهای پلی یورتان Polyurethane دوجزئی: که به صورت یک مجموعه دو جزئی شامل رزین و هاردنر با نسبتهای اختلاط به خصوص میباشد و به صورت سرد و گرم و اسپری یا توسط برس اعمال میشود. این پوشش در مقابل اشعه ماورا بنفش خورشید مقاومت خوبی دارد. ضخامت این پوششها بسته به خورندگی محیط از ۵۰۰ میکرون تا ۲۵۰۰ میکرون توصیه میشود.
- پوششهای اپوکسی Epoxy دوجزئی: که به صورت یک مجموعه دو جزئی شامل رزین و هاردنر با نسبتهای اختلاط به خصوص میباشد و به صورت سرد و گرم و اسپری یا توسط برس اعمال میشود. این پوشش در مقابل اشعه ماورا بنفش خورشید چندان مقاوم نیست و به همین دلیل توصیه میشود برای شیرهای دفنی یا مکانهایی که دور از آفتاب مستقیم باشد استفاده گردد. ضخامت این پوششها بسته به خورندگی محیط از ۵۰۰ میکرون تا ۲۵۰۰ میکرون توصیه میشود.
- پلی یوریا Poly urea
- کلتار (قیر) Coal tar: که بیشتر برای شیرهای سماوری گاز با اندازههای زیر ۴ اینچ کاربرد دارد. این پوشش معمولاً قیر با پایه زغالسنگ بوده و قیمت قابل قبولی دارد. استفاده از این پوشش به دلیل مخاطرات محیط زیستی در حال جایگزینی است.
- رنگهای اپوکسی و پلی یورتان: که معمولاً خواصی مشابه پوششهای اپوکسی و پلی یورتان را دارد با این تفاوت که برای محیطهای با خورندگی کم و با ضخامتهای پایین در حدود ۶۰ تا ۱۵۰ میکرون و به صورت ترکیبی سه لایه شامل اپوکسی غنی از روی، اپوکسی و پلی یورتان اعمال میشود.
ما را در aparat دنبال کنید.