پاد سیستم محصولات جدیدی در دنیای سیگارهای الکترونیکی محسوب می شود. اگر تا بحال تجربه خرید پاد سیستم داشته باشید، حتما نام پاد هم برای شما آشنا خواهد بود. پاد در واقع دستگاه هایی الهام گرفته از ویپ است که در مواردی مانند جویس، ابعاد و قدرت دود دهی و نوع کویل تفاوت دارند. می توان گفت پاد سیستم ها انواع کوچکتر ویپ است که کاربر برای حمل آن راحت تر است. در پاد سیستم از سالت نیکوتین استفاده می شود.ویپ ها، ابزارهایی هستند که در شکل ها و اندازه های گوناگون به بازار عرضه می شوند. این ابزارها با باتری کار می کنند، یک عامل گرم کننده دارند و محفظه ای را شامل می شوند که مایعی را در بر دارد.
با ابداع ویپ ها و گسترش عرضه آنها، بسیاری از جوانان و نوجوانان به استفاده از آنها روی آورده اند. این ابزارها، با هدف القای حس سیگار یا قلیان کشیدن ابداع شده اند و شرکت های سازنده معمولا تبلیغات گسترده ای در مورد بی ضرر بودن آنها ارائه می دهند اما پژوهش های بسیاری نشان داده اند که ویپ ها، ابزارهای بی ضرری نیستند و خطرات بسیاری در پی دارند.
ویپ هم نیکوتین دارد
نیکوتین موجود در ویپ، یک ماده اعتیادآور است که در سیگارهای عادی هم وجود دارد. پژوهش اخیر “سازمان کنترل و پیشگیری بیماری”(CDC) آمریکا نشان می دهد که 99 درصد ویپ های موجود در بازار، نیکوتین دارند. براساس این پژوهش، حتی نمونه های ویپ که با عنوان بدون نیکوتین به فروش می رسند، حاوی نیکوتین هستند.
نیکوتین می تواند به مغز نوجوانان آسیب برساند و قسمت هایی از مغز را تحت تاثیر قرار دهد که توجه، یادگیری و خلق و خو را کنترل می کنند. مصرف نیکوتین در نوجوانی ممکن است به افزایش خطر اعتیاد به مخدرهای گوناگون در آینده منجر شود و زمینه را برای مصرف انواع مخدرها در آینده فراهم کند.
عناصر مضر
برخی از انواع ویپ، عناصری را شامل می شوند که در بلندمدت می توانند برای ریه ها مضر باشند. برای نمونه، ممکن است که خوردن برخی از طعم دهنده های موجود در ویپ، بدون ضرر باشد اما استنشاق آنها خطرناک است و می تواند به ریه ها آسیب برساند.
در برخی موارد، معیوب بودن باتری برخی از نمونه ها، به آتش گرفتن و انفجار آنها منجر شده و جراحت های جدی را به همراه داشته است. در برخی از موارد نیز، تنفس، بلعیدن یا جذب مایع موجود در ویپ به درون چشم یا پوست، به مسمومیت منجر شده است. بسیاری از موارد مسمومیت، کودکان زیر پنج سال را شامل می شوند.
بخار ناشی از ویپ نیز بدون ضرر نیست و می تواند پیامدهای منفی بسیاری برای کاربران خود به همراه داشته باشد زیرا بخار ناشی از ویپ علاوه بر نیکوتین، عناصر مضر زیادی را به همراه دارد که از میان آنها می توان به ذرات فوق العاده ریز که به عمق ریه ها نفوذ می کنند، طعم دهنده های شیمیایی که عامل بیماری های شدید ریوی هستند، ترکیبات آلی فرار، مواد شیمیایی سرطان زا و فلزات سنگین مانند نیکل، قلع و سرب اشاره کرد. دودی که کاربران ویپ تولید می کنند، می تواند هم خود آنها و هم افراد دیگر را در معرض عناصر مضر قرار دهد.
بسیاری از نمونه های ویپ، با طعم های گوناگونی مانند میوه، آب نبات و نعنا به بازار عرضه می شوند. پژوهش ها نشان می دهند که بیشتر جوانانی که کاربر ویپ هستند، مصرف آن را ابتدا با انواع طعم دار آغاز می کنند و همین موضوع، دلیل ادامه یافتن مصرف است. بررسی های صورت گرفته در سال 2020 نیز نشان می دهند که بیشتر جوانان کاربر ویپ، از انواع طعم دار آن استفاده می کنند و مصرف این ابزار بین جوانان و نوجوانان افزایش یافته است.
ویپ، گزینه مناسبی برای ترک سیگار نیست
تقریبا از هر 10 فرد سیگاری، هفت نفر می گویند که می خواهند سیگار کشیدن را ترک کنند. ترک سیگار، یکی از بهترین کارهایی است که می توان برای سلامتی انجام داد. سیگار کشیدن، تقریبا به همه اندام های بدن از جمله قلب آسیب می رساند. می توان گفت که یک سوم مرگ های ناشی از بیماری های قلبی، در نتیجه سیگار کشیدن پیش می آیند. اگرچه ویپ ها با هدف کمک کردن به ترک سیگار ارائه شده اند اما ترک کردن سیگار با کمک ویپ نمی تواند ایده کاملا مناسب و ایمنی باشد زیرا اگرچه خطر مصرف ویپ نسبت به سیگار عادی کمتر است اما کاملا ایمن و بی خطر نیست.
براساس شواهد به دست آمده از پژوهشی که در سال 2018 در آمریکا انجام شد، بسیاری از جوانانی که کاربر ویپ هستند، سیگار عادی هم مصرف می کنند. شواهدی وجود دارند که نشان می دهند جوانانی که از ویپ استفاده می کنند، بیشتر از دیگران در معرض اعتیاد به سیگار در آینده قرار دارند.
بین سیگار کشیدن و بروز بیماری های قلبی- عروقی و سرطان، ارتباط قوی وجود دارد اما ترک سیگار هر چه زودتر انجام شود، بدن زودتر می تواند به بازیابی و ترمیم خود بپردازد. بهتر است افراد سیگاری به جای استفاده از ویپ، برای انتخاب برنامه و یا ابزار مناسب ترک سیگار، با پزشک خود مشورت کنند.
ویپ و مشکلات قلبی- عروقی
بررسی ها حاکی از این هستند که نیکوتین موجود در ویپ به سرعت از ریه ها به جریان خون راه می یابد. راه یافتن نیکوتین به جریان خون، به ترشح هورمون آدرنالین منجر می شود که ضربان قلب، فشار خون و میزان تنفس را بالا می برد؛ بدین ترتیب، امکان حمله قلبی افزایش می یابد. پژوهش هایی که روی کابران ویپ و مصرف کنندگان سیگارهای عادی صورت گرفته اند، نشان می دهند که مصرف ویپ می تواند به اندازه سیگارهای عادی، احتمال حمله قلبی را افزایش دهد.
این پژوهش نشان داد که خطر حمله قلبی در کاربران ویپ، تا 55 درصد بیشتر از کسانی است که از این ابزار استفاده نمی کنند. هر چه میزان مصرف بالاتر باشد و دود به صورت عمیق تری استنشاق شود، احتمال بروز حمله قلبی شدیدتر خواهد بود.
پژوهشگران تاکید دارند که اگرچه احتمال بروز حمله قلبی و بیماری های قلبی- عروقی در کاربران سیگارهای عادی بیشتر است اما بدین معنا نیست که ویپ ها، ایمن هستند و مصرف آنها بدون خطر است. مصرف ویپ، ارتباط قابل توجهی با پیامدهای منفی سلامتی دارد.
تجمع چربی در کبد
پژوهش های صورت گرفته روی موش هایی که ویپ مصرف کرده بودند، نشان داد که مصرف ویپ می تواند به تجمع چربی در کبد منجر شود. پژوهشگران آمریکایی در این پروژه، و گروه از موش ها را با رژیم غذایی یکسان تغذیه کردند اما یک گروه از آنها را در معرض دود و عناصر ناشی از ویپ قرار دادند.
پژوهشگران در مرحله بعد، نمونه های کبد موش ها را جمع آوری کردند و با استفاده از روش توالی یابی آران ای، به بررسی ژن های کبد پرداختند که تحت تاثیر قرار گرفته بودند. آنها با کمک این روش توانستند شمار قابل توجهی از سلول ها را مورد بررسی قرار دهند. پژوهشگران در این پروژه، تغییرات ژنتیکی بسیاری را مشاهده کردند که با گسترش چربی در کبد موش هایی که ویپ مصرف کرده بودند، مرتبط بود.
از آنجا که تجمع چربی در کبد، یک پیامد منفی به شمار می رود و عوارض بسیاری را به همراه دارد، می توان گفت که ویپ ها به اندازه ای که برای آنها تبلیغ می شود، ایمن نیستند.
ویپ به ریه ها آسیب می رساند
این موضوع تقریبا واضح است که مصرف ویپ و یا سیگار عادی می تواند به ریه ها آسیب برساند اما باید اثر آنها بر ریه ها با دقت مورد بررسی قرار بگیرد. پژوهشگران به مرور زمان، به درک بهتری در مورد پیامدهای ناشی از مصرف ویپ ها و تاثیر آنها بر ریه رسیده اند.
ریه ها دائما در معرض ویروس ها و باکتری هایی قرار دارند که ما آنها را تنفس می کنیم؛ در نتیجه مهم است که سیستم ایمنی برای پاکسازی آنها به درستی عمل کند اما ویپ ها می توانند به سلول های ایمنی مهمی مانند درشت خوارها و مونوسیت ها که پاتوژن ها را مورد تهاجم خود قرار می دهند، آسیب برسانند. این موضوع، واکنش نشان دادن به عفونت را برای بدن دشوار می سازد.
استنشاق عناصر مضر موجود در ویپ که نباید در ریه باشند، می تواند به بروز بسیاری از مشکلات ریوی منجر شود، به بافت های ریه آسیب برساند، سلول های مرده بسیاری را به جا بگذارد و سیستم ایمنی بدن را نیز مختل کند. علاوه بر این اگر لوله ویپ آلوده باشد، باکتری ها مستقیما به بافت ها ریه می رسند و می توانند هر گونه اختلالی را در آنجا به وجود بیاورند.
پژوهش ها نشان می دهند که استنشاق دود ناشی از ویپ می تواند مضر باشد اما این ضرر برای افراد مبتلا به آسم و بیماری های ریوی بیشتر است.
نگرانی دیگری که در این زمینه وجود دارد، بروز سرطان ریه است. اگرچه ویپ ها به عنوان عامل سرطان ریه معرفی و اثبات نشده اند اما باید در نظر داشت که می توانند شمار زیادی از مواد شیمیایی را به ریه ها معرفی کنند. پس می توان آنها را به عنوان یک عامل خطر در نظر گرفت.
ویپ و کووید-19
با شیوع کووید- 19، رعایت بسیاری از اصول بهداشتی از جمله شست و شوی مداوم دست ها، استفاده از ماسک و حفظ فاصله اجتماعی توصیه می شود اما یک مورد دیگر که باید به آن توجه داشت، عدم استفاده از ویپ است.
برخی از پژوهش ها نشان داده اند که استعمال شدید دخانیات می تواند یکی از عوامل افزایش خطر ابتلا به کووید-19 باشد. نتایج این پژوهش ها، ارتباط محکمی را میان استفاده از ویپ و ابتلا به نشانه های کووید-19 نشان داد. استفاده از ویپ می تواند احتمال ابتلا به نشانه های کووید-19 را تا پنج برابر افزایش دهد. اما باید دید که دلیل این موضوع چیست.