روش آپدیت یا نصب ویندوز 11 سرفیس برای دستگاه های Surface سازگار با Windows 11
حداقل سیستم مورد نیاز برای اجرای Windows 11 به میزان بیسابقهای بالاست. به طوریکه تقریبا نیمی از دستگاه های سرفیس دارای حداقل سیستم مورد نیاز آن نیستند که به صورت خلاصه میتوان از نسل چیپست مجتمع SoC و یا پردازنده CPU به عنوان معیار استفاده کرد. اگر دستگاه سرفیس شما داری CPU نسل 7 به قبل باشد از حداقل سیستم مورد نیاز ویندوز 11 پشتیبانی نمیکند و به اصطلاح با آن ناسازگار است.
اما اگر پردازنده آن نسل 8 به بعد باشد کاملا با ویندوز 11 سازگار خواهد بود. و مطلب پیش روز نیز مخصوص به دستگاههای سرفیسی است که دارای حداقل سیستم مورد نیاز برای اجرای Windows 11 باشند. به منظور دسترسی به مطلب مخصوص به سرفیس هایی که با ویندوز 11 ناسازگار هستند ، از مقاله تعمیرات سرفیس استفاده کنید.
حالت نصب کلی Windows 11 به جای Windows 10
بهترین راه برای داشتن ویندوز 11 روی سرفیس ، نصب کلی آن به جای ویندوز 10 خواهد بود؛ نه ارتقاء ویندوز 10 به ویندوز 11 که این موضوع در حالت بعدی به صورت مفصل توضیح داده خواهد شد. دلیل چنین ادعایی نیز به آثار باقی مانده از ویندوز 10 در دستگاه، حتی پس از ارتقاء کامل به ویندوز 11 خواهد بود.
اما به هیچ وجه تصور نکنید که قرار است از همان فایل نصبی ویندوز رایج دیگر لپتاپها به منظور نصب کلی Windows 11 روی سرفیس خود هم استفاده کنید.
خیر، به هیچ وجه اینطور نیست.
دستگاه های Surface اولین و تنها کامپیوترهای تولید شرکت Microsoft به عنوان خالق سیستم عامل Windows هستند . از این رو شرکت مایکروسافت طی اقدامی بی سابقه ، برای هر یک از مدل های مختلف سرفیس یک نسخه خاص از ویندوز را پدید میآورد تا بیشترین میزان هماهنگی بین سخت افزار و نرم افزار در مقایسه با هر کامپیوتر دیگری حاصل شود.
و فایل این سیستم عامل مخصوص به هر مدل در وبسایت رسمی مایکروسافت منتشر شده تا کاربران نیز از استفاده فایل نصبی رایج ویندوز دیگر لپتاپ ها برای سرفیس خود پرهیز کرده و فقط از فایل نصبی مخصوص به هر مدل سرفیس استفاده کنند.
شایان ذکر است که در صورت نصب ویندوز رایج دیگر لپ تاپ ها روی سورفیس هیچ بعید نیست که با از کار افتادن ارگان های اساسی دستگاه همچون قابلیت لمسی صفحه نمایش ، قلم دیجیتالی ، سیستم قفل گشایی صورت Windows Hello و… مواجه شوید.
فلذا به هنگام نیاز برای نصب مجدد ویندوز روی سرفیس خود به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی از همان فایل نصبی ویندوز رایج دیگر کامپیوترها استفاده نکرده و فقط به وبسایت رسمی Microsoft مراجعه نمائید تا با ارائه شماره سریال دستگاه، فایل مخصوص به آن مدل و حتی آن کانفیگ را دانلود کنید .
نحوه دریافت و استفاده از این فایل که با نام recovery image .zip نیز شناخته میشود را میتوانید در مطلبی با همین نام در سایت سان سرویس به صورت کامل مشاهده نمائید.
اما مشکل اینجاست که برای تعداد بسیاری از دستگاههای سرفیس که حتی سازگار با حداقل سیستم مورد نیاز ویندوز 11 هستند نیز هنوز فایل recovery image .zip حاوی Windows 11 از طرف شرکت Microsoft ارائه نشده است.
برای مثال سرفیس پرو 7 که به صورت کامل با ویندوز 11 سازگار بوده و تمامی حداقل های آن را پشتیبانی میکند ، هنوز در تاریخ نگارش این مطلب که زمستان سال 1400 میباشد ، فایل recovery image .zip حاوی Windows 11 را از طرف مایکروسافت دریافت نکرده و فقط فایلهای recovery image .zip حاوی Windows 10 را میتوانید برای این مدل دانلود نمائید.
در حال حاضر فایل recovery image .zip حاوی Windows 11 فقط برای دستگاههای سورفیس تولید سال 2021 به بعد از طرف شرکت مایکروسافت منتشر شده است.
بنابراین اگر برای مثال شما یک سرفیس پرو 7 یا 6 دارید ، روش اول که نصب مجدد و کلی ویندوز 11 بود امکان پذیر نیست؛ حداقل به صورت اصولی آن.
در نتیجه میبایست به جای نصب مجدد کلی ویندوز 11، همان ویندوز 10 فعلی را به ویندوز 11 ارتقاء دهید.
حالت ارتقا Windows 10 سرفیس به Windows 11
سالهاست که شرکت مایکروسافت قابلیت Upgrade یا ارتقاء را به کاربران ویندوز ارائه داده است که با استفاده از آن کاربران مجبور نخواهند بود تا به منظور مهاجرت از یک نسخه قدیمی تر ویندوز به نسخه جدیدتر حتما به صورت کامل آنرا نصب کنند که باعث حذف تمامی نرم افزارها و فایل های حداقل موجود در درایو C یا Partition مربوط به ویندوز خواهد شد (البته که تمامی دستگاه های سرفیس فقط دارای یک پارتیشن هستند و نباید هم به اجبار این ساختار تک پارتیشنی را بهم زد).
به لطف این قابلیت شما میتوانید ویندوز 10 را به ویندوز 11 ارتقا دهید بدون آنکه هیچ یک از نرم افزارها و فایلهای شخصی شما حذف شوند.
به گفته تیم تعمیرات برای انجام اینکار چهار روش متفاوت کاملا رسمی و اصولی وجود دارد که در ادامه به آموزش آنها خواهیم پرداخت:
1- ارتقاء توسط برنامه Settings
بهترین روش مهاجرت از ویندوز 10 به ویندوز 11 برای سرفیس استفاده از برنامه Settings قسمت Update & Security و زبانه Windows Update خواهد بود.
در حالت عادی و بدون مشکل، بنری حاوی تصویر Windows 11 در مسیر فوقالذکر به شما نشان داده خواهد شد که با زدن روی دکمه Download and install فقط کافیست صبر کنید تا ویندوز 10 به صورت کاملا خودکار به ویندوز 11 ارتقا پیدا کند.
البته که طبیعتا میبایست دستگاه شما طی تمام مدت روشن بوده و به برق و اینترنت متصل باشد. دقت داشته باشید که رعایت این سه مورد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و اگر مخصوصا حین اعمال بهروز رسانیها دستگاه شما به علت عدم وجود شارژ کافی باتری خاموش شود، تقریبا همهچیز بهم ریخته و به غیر از آنکه حتما هر دو سیستمعامل Windows 10 و Windows 11 دچار نقص شده و دیگر بالا نخواهند آمد (که نیاز به نصب مجدد و کلی ویندوز خواهد بود) حتی احتمال به رخ دادن ایراداتی وجود دارد که راهحل نرمافزاری برای آنها وجود نداشته و در نتیجه مجبور به تعویض قطعات و یا تعویض خود دستگاه خواهید شد.
برای مثال در رابطه با دستگاه حساس Surface Book چنانچه حین اعمال بهروز رسانیها به هر دلیل دستگاه خاموش شود، در چندین مورد مشاهده شده که کارت گرافیک به کلی از کار افتاده و هیچ روش نرمافزاری برای اصلاح آن نیز پاسخگو نخواهد بود.
فلذا حتما دقت داشته باشید که از لحظهای که روی دکمه Download and install میزنید تا زمانیکه نهایتا وارد محیط سیستمعامل Windows 11 شوید، دستگاه شما همواره به برق متصل بوده و به هیچ وجه با خاموش نمودن دستگاه، خللی در روند آن ایجاد نکنید. همچنین از خاموش شدن خودکار دستگاه نیاز جلوگیری کرده و تنظیمات خاموش شدن خودکار آنرا روی Never یا هیچگاه قرار دهید.
بدین منظور در برنامه Settings به قسمت System و زبانه Power & sleep بروید و تمامی موارد را روی Never تنظیم کنید.
بدیهی است که فایلهای دریافتی برای مهاجرت از ویندوز 10 به ویندوز 11 حجیم بوده و حجم ترافیک مصرف اینترنت شما را حداقل به میزان 8GB تا 16GB استفاده خواهند کرد.
اما مشکل اساسی اینجاست که برای تعدادی از کاربران، اصلا بنر حاوی دکمه Download and install در برنامه Settings به نمایش در نمیآید؛ که در ادامه به رفع این مشکل خواهیم پرداخت.
برای رفع مشکل نشان داده نشدن دکمه دانلود و مهاجرت به ویندوز 11 در برنامه تنظیمات ویندوز 10 سرفیس ، گام اول دریافت تمامی بهروز رسانیهای موجود برای ویندوز 10 خواهد بود. زیرا میبایست حتما آخرین نسخه ویندوز 10 که در حال حاضر 21H2 است را داشته باشید تا به شما اجازه مهاجرت به ویندوز 11 داده شود.
فلذا در برنامه Settings قسمت Update & Security زبانه Windows Update روی دکمه Check for updates بزنید حتی اگر عبارت You’re up to date نوشته شده است؛ نشان داده شدن این عبارت به هیچ وجه واقعا بدین معنی نیست که شما بهروز هستید!
بنابراین حتی اگر پس از زدن دکمه Check for updates و اتمام جستجو برای بهروز رسانیهای جدید عبارت You’re up to date به نمایش درآمد، به آن اعتماد نکرده و سه بار دیگر نیز روند زدن دکمه Check for update و انتظار و مجددا زدن آنرا تکرار نمائید.
اگر پس از سه بار انجام این امر همچنان عبارت You’re up to date نشان داده شود، آنگاه میتوان به آن اعتماد کرده و مطمئن خواهیم شد که هیچ بهروز رسانی جدیدی وجود ندارد.
چنانچه هنوز بنر حاوی Download and install ویندوز 11 برای شما به نمایش در نیامده است، احتمالا مشکلی در حافظه Cache موقت مربوط به سرویس Windows Update وجود دارد و نیاز است تا آنرا بازنشانی یا حذف نمائید.
بدین منظور در قسمت جستجوی کامپیوتر خود عبارت services را نوشته و از بین نتایج جستجو گزینه Services را با دسترسی Run as administrator اجرا نمائید.
در پنجره جدید باز شده ابتدا مقدار Startup type را روی Disabled قرار داده و سپس روی دکمه Stop بزنید و پس از متوقف شدن سرویس، در نهایت با Apply و OK پنجره را ببندید.
حالا یکبار کامپیوتر خود را Restart نمائید.
پس از بالا آمدن کامپیوتر، در مرورگر فایل File Explorer به مسیر زیر بروید و خود پوشه Download را کلا حذف نمائید.
C:\Windows\SoftwareDistribution\Download
حالا مجددا در قسمت جستجوی کامپیوتر خود عبارت services را نوشته و روی گزینه Services بزنید. از بین لیست موجود به انتها رفته و روی سرویس Windows Update دوبار کلیک کنید.
در پنجره جدید باز شده اینبار مقدار Startup type را روی Automatic قرار دهید و روی دکمه Start بزنید و در نهایت با Apply و OK پنجره را ببندید.
حالا مجددا یکبار کامپیوتر خود را Restart نمائید و پس از بالا آمدن آن، به برنامه Settings قسمت Update & Security زبانه Windows Update بروید و با زدن دکمه Check for updates منتظر بررسی بهروز رسانیهای جدید بمانید.
چنانچه با انجام اینکار نیز قادر به مشاهده بنر حاوی دکمه Download and install ویندوز 11 نیستید، برنامه Settings را فراموش کرده و به دیگر روشهای ارتقاء که در ادامه تشریح میشوند مراجعه نمائید.
2- ارتقاء توسط نرم افزار رسمی Windows 11 Installation Assistant
در سال 2015 شرکت مایکروسافت به منظور تسهیل امر ارتقاء ویندوزهای 7 و 8 به ویندوز 10 نرمافزار جدیدی را تحت عنوان Windows 10 Upgrade Assistant معرفی نمود. اما حتی پس از سال 2015 نیز این نرمافزار برای دریافت آپدیتهای خود ویندوز 10 بسیار کاربردی بود و نام آن به Windows 10 Update Assistant تغییر پیدا کرد.
حالا نیز همچنان این نرمافزار با نام جدید که Windows 11 Installation Assistant است کاربردی میباشد. البته که حقیقتا نام جدید آن به صورت واضحی اشتباه انتخاب شده و نام آن میبایست Windows 11 Upgrade Assistant میبود؛ چراکه از این نرمافزار نمیتوان برای نصب کلی یا Install ویندوز 11 استفاده کرده و فقط میتوان توسط آن ویندوز 10 را به ویندوز 11 ارتقاء داد.
در هر حال به جای بازی با کلمات به سراغ اصل موضوع میرویم که نحوه استفاده از این نرمافزار میباشد.
این نرمافزار بسیار هوشمند بوده و برخلاف برنامه Settings حتی اگر اتصال اینترنت شما قطع شود نیز، به هنگام اتصال مجدد، روند دریافت فایلهای مورد نیاز را از ابتدا آغاز نکرده و فقط دریافت فایلهای باقی مانده را ادامه خواهد داد.
در برخی موارد حتی در صورت خاموش و روشن نمودن دستگاه نیز، نرمافزار Windows 11 Installation Assistant روند دریافت فایلها را از ابتدا آغاز نکرده و از آخرین فایل دریافت شده، روند را ادامه میدهد.
همچنین اگر سرعت اینترنت شما بالا نباشد، استفاده از این نرمافزار به جای برنامه Settings توصیه میشود.
روش کار با آن نیز همچون برنامه Settings بسیار آسان بوده و به صورت خودکار تمامی روند دریافت و مهاجرت را انجام خواهد داد.
البته که به صورت واضحی، بحث اتصال دائمی دستگاه به برق و یا خاموش نشدن خودکار دستگاه و همواره روشن بودن آن، در هر روشی الزامی محسوب میشود.
در نظر داشته باشید که عدد درصد میزان پیشرفت نشان داده شده در صفحه این نرمافزار، به ازای سه گام یا Step موجود، سه بار به %100 خواهد رسید و دوباره به %0 باز خواهد گشت. فلذا نگران این موضوع نباشید.
برای دریافت نرمافزار W11 IA از لینک زیر استفاده نمائید.
3- ارتقاء توسط نرمافزار رسمی Windows 11 Media Creation Tool
این نرمافزار برخلاف نرمافزار پیشین، فقط یک کار را انجام نداده و چند منظوره است. زیرا توسط آن میتوان هم ویندوز 10 فعلی را به ویندوز 11 ارتقاء داد و هم میتوان اصلا فایل نصبی کلی ویندوز 11 را تولید نمود؛ چه در قالب فایل Image با فرمت ISO و چه مستقیما روی یک دیسک DVD و یا حافظه USB فلش.
البته که بیشتر، از آن برای همین تولید فایل نصبی استفاده میشود. یعنی به منظور ارتقاء مستقیم، نرمافزار آن چنان مناسبی هم نیست. چراکه اولا برخلاف نرمافزار Windows 11 Installation Assistant نیاز به اینترنت واقعا پرسرعتی داشته و اگر اینترنت شما سرعت پایینی داراست، تقریبا ارتقاء توسط آن غیرممکن است. دوما در صورت قطع اتصال اینترنت، روند دریافت به صورت کامل از ابتدا آغاز شده و ادامه دریافت فایلها امکانپذیر نیست.
فلذا عنایت دارید که کاربرد اصلی این نرمافزار ارتقاء نبوده و بیشتر، از آن برای تولید فایل نصب کلی Windows 11 استفاده میشود.
البته که خود این فایل نصبی ذخیره شده روی یک دیسک DVD و یا حافظه USB فلش نیز میتواند نه فقط برای نصب کلی، بلکه حتی برای صرفا ارتقاء نیز مورد استفاده قرار گیرد که طی روش بعدی توضیح داده خواهد شد.
4- ارتقاء توسط فایل نصبی Windows 11
از زمانیکه قابلیت ارتقاء یا Upgrade توسط شرکت مایکروسافت برای کاربران ویندوز معرفی شد، فایل نصبی ویندوز دیگر فقط برای نصب کلی و مجدد استفاده نشده و توسط آن حتی میتوان صرفا به ارتقاء ویندوز فعلی روی کامپیوتر نیز پرداخت.
مجددا یادآوری میشود که ارتقاء با نصب مجدد تفاوت داشته و برخلاف نصب مجدد کلی که باعث حذف شدن تمامی فایلها و نرمافزارهای حداقل موجود در درایو C میشود، اما ارتقاء یا Upgrade همراه با نگه داشتن تمامی نرمافزارها و فایلهای شخصی خواهد بود.
فلذا شما میتوانید با استفاده از فایل نصبی ویندوز، به جای نصب مجدد کلی فقط صرفا ویندوز فعلی کامپیوتر خود را ارتقا دهید.
برای استفاده از فایل نصبی ویندوز در دستگاههای Surface به منظور ارتقاء توسط آن، میتوانید خود فایل Image با قالب ISO را روی حافظه داخلی ریخته و در یک درایو مجازی Mount نمائید و یا میتوانید محتویات آنرا داخل یک دیسک DVD (نیاز به دیسکخوان USB جداگانه خواهید داشت) و یا یک حافظه USB فلش قابل بوت شدن یا Bootable بریزید.
نرمافزار Windows 11 Media Creation Tool که پیشتر معرفی شد، اینکار را برای شما به انجام رسانده و میتواند یک فایل Image با قالب ISO به شما تحویل داده و یا یک دیسک DVD و یا یک حافظه USB فلش را به صورت Bootable برای شما آمادهسازی کند.
اما حتی بدون نیاز به نرمافزار مذکور نیز میتوانید فایل Image با قالب ISO را مستقیما از وبسایت رسمی Microsoft دریافت نمائید.
بدین منظور کافیست به لینک زیر رفته و در قسمت Download Windows 11 Disk Image (ISO) پس از انتخاب Select Download روی Windows 11 (multi-edition ISO) دکمه Download را بزنید .
مزیت دانلود مستقیم فایل نصبی از وبسایت رسمی مایکروسافت در مقایسه با استفاده از نرمافزار Windows 11 Media Creation Tool بدین صورت توضیح داده میشود که به هنگام دریافت مستقیم فایل از وبسایت مایکروسافت، شما میتوانید از نرمافزارهای شخص ثالث مدیریت دانلود همچون IDM نیز برای تسهیل و تسریع امر دریافت، بهره ببرید.
در هرحال، چه فایل را از وبسایت مایکروسافت دانلود کنید و چه از نرمافزار Windows 11 Media Creation Tool استفاده کنید، در نهایت یک فایل Image با قالب ISO یکسان خواهید داشت و یا یک دیسک DVD و یا یک حافظه USB فلش حاوی فایلهای نصبی.
هر سه این موارد برای ارتقاء یکسان هستند.
روی فایل ISO کلیک راست کرده و گزینه Mount را انتخاب نمائید، و یا دیسک DVD و حافظه USB فلش را به دستگاه متصل کنید.
در نهایت با باز کردن موارد فوق، فایل setup را با کلیک راست با دسترسی Run as administrator اجرا نمائید.
ممکن است در چنین حالتی این پرسش برای شما به وجود آید که چگونه میتوان دستگاه سرفیس را از روی دیسک DVD و یا USB فلش بالا آورده یا Boot نمود.
در پاسخ به این پرسش باید بگوئیم که شما به منظور ارتقاء Windows 10 به Windows 11 روی سرفیس خود هیچ نیازی به انجام اینکار ندارید؛ زیرا فقط زمانی نیاز به بوت کردن دستگاه از روی دیسک DVD و یا USB فلش حاوی فایلهای نصبی Windows 11 خواهید داشت که قصد داشته باشید به صورت کلی به نصب مجدد سیستمعامل بپردازید نه اینکه ویندوز فعلی خود را صرفا ارتقاء دهید.
و در اینجا نیز چندین بار تکرار شد که به هیچ وجه نباید از فایل نصبی ویندوز رایج دیگر لپتاپها، به منظور نصب مجدد کلی سیستمعامل روی دستگاههای سرفیس استفاده نمائید.
بنابراین اگر قصد شما ارتقاء با استفاده از فایل نصبی ویندوز 11 باشد (که به جز این هم نباید باشد!) هیچ نیازی به Boot نمودن دستگاه از روی دیسک DVD و یا USB فلش حاوی فایلهای نصبی ویندوز 11 نخواهید داشت.
به طوریکه با اجرای فایل setup مذکور در محیط سیستمعامل Windows 10 به صورت خودکار حالت ارتقاء و نه حالت نصب کلی Windows 11 انتخاب خواهد شد.
همانطور که در ابتدا ذکر شد، روشهای ارائه شده در این مطلب مربوط به آن گروه از دستگاههای Surface هستند که حداقل سیستم مورد نیاز برای اجرای Windows 11 را دارا باشند.
اگر دستگاه شما از پردازنده نسل 7 به قبل استفاده میکند ( همچون سرفیس پرو 5 ) میبایست به مراجعه نمائید.
دقت داشته باشید که همگی روشهای ارائه شده در این مطلب کاملا رسمی و اصولی بوده و از طرف شرکت Microsoft دقیقا به همین ترتیب توصیه شدهاند.
فلذا هر روشی به جز روشهای فوقالذکر، غیر اصولی دانسته شده و اگر دستگاه شما برند Surface است به هیچ وجه نباید از روشی به جز این روشها، اقدام به نصب و یا ارتقاء به Windows 11 نمائید.
در این مطلب جامع سعی شد تا تمامی جزئیات و موانع احتمالی روبروی کاربران بررسی شود؛ اما چنانچه با مطالعه کامل متن هنوز مشکلی در زمینه نصب و یا ارتقاء به ویندوز 11 دارید میتوانید مشکل خود را در قسمت دیدگاهها با ما و دیگر کاربران سرفیس نیوز به اشتراک بگذارید.