از بین بردن زگیل دهانی
دکتر زگیل اصفهان
یکی از رایج ترین انواع عفونت های آمیزشی که از طریق نوع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد میشود ، عفونت یا ویروس HPV می باشد. بیش از 100 نوع HPV وجود دارد که حدود 40 نوع آن میتواند از طریق تماس مستقیم جنسی منتقل شود. دکتر علیرضا عابدی متخصص کلیه و مجاری ادارای ملقب به دکتر زگیل اصفهان در مقاله از بین بردن زگیل دهانی، توضیحاتی را ارایه می کنند.
پاپیلوم چیست؟
پاپیلوم اشاره به نوعی زگیل یا تودهی نرم با ظاهری شبیه به گل کلم ناشی از ویروس HPV دارد. همچنین زگیل های HPV در روی بافت های مرطوب ناحیه تناسلی و دهان و گلو دیده می شود.در ادامه به بررسی روشهای تشخیص و درمان HPV دهانی می پردازیم.
علائم زگیل دهانی
معمولا زگیل دهانی علائم خاصی ندارد و این یعنی افراد مبتلا به ویروس HPV دهانی تا مدتی متوجه نمی شوند که به این عفونت مبتلا هستند . این نوع از عفونت به ویروس پاپیلومای انسانی میتواند به سرطان دهان و یا سرطان حفره حلقی تبدیل شود که نادر هستند. سویههای مختلف ویروس پاپیلومای انسانی میتوانند علائمی متفاوت ایجاد کنند. هنگامی که این ویروس باعث عفونت مولد شود، میتواند با شکل و فرمهای زیر در نواحی مختلف بدن مثل دهان خود را نشان دهد:
- توده یا تودههایی کوچک و سخت
- به رنگهای سفید، صورتی، گوشتی یا قرمز
- بدون درد
- کمی برجسته یا مسطح
- رشد آهسته و کند
- تخت یا کمی پینه بسته
- سنگفرشی و یا به صورت یک یا چند توده گل کلم
- در هر جایی از دهان می تواند دیده شود، اما اغلب روی زبان، کام نرم در پشت یا سقف دهان و لب
سرطانهای دهان و حفره حلقی
اگر در صورت عدم تشخیض ویروس HPV و تکثیر آن به سرطان حفره حلقی مبتلا شوید، سلولهای سرطانی معمولا در وسط گلو تشکیل میشوند، نوعی از ویروس پاپیلومای انسانی به نام HPV 16 عمدتا باعث ایجاد سرطانهای دهان و حفره حلقی میشود. علائم اولیه آن به صورت زیر است و در صورت مشاهده این علائم سریعا به پزشک مراجعه کنید.
علائم سرطانهای دهان و حفره حلقی
- برجستگی دردناکی در دیواره داخلی دهان، روی زبان، لوزهها و یا دیوارههای حلق که در عرض ۳ هفته برطرف نمیشود
- تغییر رنگ بافت نرم دهان به قرمز، سفید یا سیاه
- لوزههای متورم اما بدون درد
- مشکل در بلعیدن
- احساس درد هنگام جویدن
- گوش درد مداوم
- سرفه خونی
- کاهش وزن بدون دلیل
- بزرگ شدن غدد لنفابی
- گلودرد مزمن یا سرفه
- تودههایی روی گونهها
- تودههای گردنی
- گرفتگی صدا
- بیحسی یا احساس سوزن سوزن شدن در لبها یا زبان
- گوش درد در یکی از گوشها که بیش از ۳ هفته طول بکشد
تفاوت های آفت دهان با زگیل دهانی
از تفاوت های آفت دهان با زگیل دهانی می توان به نوع انتقال آنها اشاره کرد که زگیل دهانی در واقع از طریق رابطه جنسی دهانی انتقال پیدا میکند. و در صورت اینکه درمان آن به تعویق بی افتد ممکن است باعث ایجاد سرطان دهانی در فرد شود.
اما آفت نوعی زخم غیر سرطانی که بر روی بافت های نرم داخل دهان ایجاد میشود و نکته قابل توجه این می باشد که آفت های دهانی مسری نیستند اما ممکن است با برخی از بیماری های مسری مانند عفونت HPV در ارتباط باشند.
علت اصلی بروز آفت های دهانی
علت اصلی بروز آفت های دهانی به طور دقیق مشخص نیست. اما عواملی مانند استرس، جراحت جزئی در داخل دهان، حساسیت به برخی مواد غذایی و کمبود برخی مواد مغذی در بدن، می توانند باعث ایجاد آفت های دهان شوند.
اغلب زگیلهای دهانی قبل از ایجاد هرگونه مشکل سلامتی توسط سیستم ایمنی بدن از بین میروند. اما اگر به دلیل تضعیف سیستم ایمنی و یا مصرف داروهای خاص احساس کردید ضایعاتی به صورت زگیل در دهان شما وجود دارد، در اولین فرصت به بهترین دکتر متخصص زگیل در اصفهان مراجعه کنید. همچنین بعد از تشخیص زگیل دهانی برای بیمار باید هر ۸ تا ۱۲ ماه یکبار آزمایش HPV انجام دهد تا زمانی که عفونت برطرف شود.
درمان زگیل دهانی
با توجه به این که هنوز دارویی برای حذف کامل این ویروس وجود ندارد ممکن است دراثرهرگونه تنش یا فشار عصبی، ویروس در دورههای مشخصی خود را به صورت ضایعه در نقاط مختلف بدن نشان دهد.
ممکن است درمان زگیل دهانی با درمانهای موضعی کمی دشوار باشد. با این وجود با تشخیص پزشک میتوان از داروهای ضد ویروسی که شامل اسید سالیسیلیک از روشهای زیر نیز میتوان برای درمان استفاده کرد:
- عمل جراحی برای برداشتن زگیل دهانی (امروزه در مواردی این جراحی با لیزر انجام میشود)
- سرمادرمانی که در طی آن به کمک نیتروژن مایع سلولهای آلوده به ویروس منجمد میشوند و میمیرند. بدین شکل روند رشد ویروس متوقف میشود.
- تزریق اینترفرون آلفا-۲بی به نواحی آلوده که منجر به حفاظت از سلولهای سالم در برابر گسترش ویروس میشود.
راه های درمان خانگی زگیل دهانی
استفاده از درمان های خانگی می تواند به کاهش علائم و درد کمک کند که به شرح زیر می باشد:
- استفاده از سیر به دلیل ضد ویروسی بودن و ژل آلوئه ورا به دلیل داشتن خاصیت ضدالتهابی و تسکین دهنده در بهبودی آن موثر است.
- استفاده از سرکه سیب روی زگیل نیز می تواند باعث سیاه شدن و کنده شدن آن شود. سرکه سیب ضد ویروس و ضد میکروب است و مصرف موضعی آن روی زگیل برای مدت دو هفته موثر می باشد.
- مالش دادن تکه هایی از پوست موز و برش های سیب زمینی خام روی زگیل نیز می تواند کمک کننده باشد.
- جوش شیرین را با کمی آب ولرم مخلوط کنید و با استفاده از گوش پاک کن خمیر به دست آمده را روی زگیل بمالید.
- گیاه ریحان و گشنیز را بکوبید و آن را روی زگیل داخل دهان قرار دهید.
رابطه جنسی دهانی
از مهمترین فاکتورهای خطر ابتلا به زگیل دهانی، داشتن رابطه جنسی دهانی یا تماس دهان به دهان با کسی است که به عفونت ویروس پاپیلومای انسانی مبتلا شده است. به ویژه اگر افراد سیگاری باشند. بههمیندلیل مردان بیشتر در معرض خطر هستند.
داشتن متعدد شریک جنسی
با توجه به تحقیقات صورت گرفته، داشتن بیش از ۲۰ شریک جنسی در طول زندگی میتواند احتمال ابتلا به زگیل دهانی را تا ۲۰ درصد افزایش دهد. بههمین دلیل توصیه میشود روبط جنسی از سنین پایین آغاز نشوند.
نوشیدن الکل
مصرف زیاد الکل نیز جزو مواردی است که خطر ابتلا به زگیل دهانی را در مردان افزایش می دهد.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن یکی از دلایل تضعیف سیستم ایمنی بدن می باشد که به قدرت تکثیر ویروس پاپیلومای انسانی کمک میکند. از طرفی استنشاق دود آن باعث تحریک و آسیب پذیری بیشتر مخاط دهانی میشود. همچنین یک عامل خطر برای ابتلا به انواع دیگر سرطان دهان است.
سن افراد
با توجه به این که تکثیر این ویروس در بدن سال ها طول می کشد و علائم زگیل دهانی در بزرگسالان بیشتر دیده میشود .سن نیز از فاکتورهای خطر برای سرطان دهان و حفره حلقی است.
پیشگیری از ابتلا به زگیل
تغییر شیوه زندگی از ساده ترین و مهم ترین راههای جلوگیری از انتقال ویروس پاپیلومای انسانی است. در ادامه به چند نکته برای پیشگیری اشاره شده است:
- با استفاده از کاندوم برای رابطه جنسی ایمن و یا دیگر وسایل پیشگیری کننده، ازابتلا به بیماریهای مقاربتی مانند و زگیل دهانی جلوگیری کنید.
- تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید.
- از شریک جنسی خود در مورد رابطههای جنسی قبلی و در مورد آخرین باری که آزمایش بررسی بیماری های مقاربتی انجام دادهاند بپرسید. اگر متوجه نوعی زخم در دهان آنها شدید، از رابطه جنسی با آنها خودداری کنید. چراکه ممکن است به زگیل تناسلی نیز مبتلا باشند.
- اگر از نظر جنسی فعال هستید، باید مرتباً از نظر بررسی بیماریهای مقاربتی مورد آزمایش قرار بگیرید.
- اگر با یک شریک جنسی ناآشنا هستید، از رابطه دهانی با او خودداری کنید. حتی میتوانید از سد دندان استفاده کنید تا احتمال ابتلا به زگیل دهانی به حداقل برسد.
- در طی معاینات شش ماهه خود با پزشک، از او بخواهید دهان شما را برای بررسی هر چیز غیر طبیعی چک کند، بهخصوص اگر شما اغلب رابطه دهانی دارید.
- این عادت را پیدا کنید که هر ماه یکبار در دهان خود به دنبال هرگونه ناهنجاری بگردید.
- همراه شریک جنسی خود واکسن HPV بزنید.
- واکسیناسیون یکی از بهترین راهها برای کاهش خطر ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی است. به عنوان مثال ۹ میتواند تقریبا به میزان ۱۰۰% از بدن در برابر گونههای مختلف ویروس پاپیلومای انسانی مانند HPV 6, 11,16,18,31,58,33,45 محافظت کند.
- با توجه به لین موضوع توصیه می شود که افراد کمتر از ۴۵ سال، حتما واکسیناسیون HPV را انجام دهند. کودکان بین سنین ۱۱ تا ۱۲ سال معمولاً در دو نوبت، حداقل با فاصله ۶ ماه، این واکسن را دریافت میکنند. نوجوانانی که اولین دوز واکسن خود را در سن ۱۵ سالگی یا بالاتر دریافت میکنند، به سه دوز نیاز دارند. مطالعهای در سال ۲۰۱۷ نشان داد که احتمال عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی در دهان، در بین بزرگسالانی که حداقل یک دوز واکسن HPV دریافت کردهاند، تا ۸۸ درصد کاهش می یابد. به همین دلیل این واکسنها میتوانند به جلوگیری از سرطانهای دهان و حلق مرتبط با این ویروس، کمک کنند.
عامل سرطان دهان
استعمال بیش از حد دخانیات و مصرف الکل اغلب عامل سرطان دهان است، اما افزایش میزان سرطان دهان و حلق و بینی با HPV 16 منتقله از راه جنسی مرتبط است. این سرطان، دهان، گلو و لوزه ها را متأثر می کند و به دلیل علائم خفیف، تشخیص آن دشوار است. مردان سفید پوست که دخانیات استعمال می کنند و در سنین بین 35 تا 55 سال قرار دارند، بیشترین خطر ابتلا را دارند.
چه افرادی در معرض خطر ابتلا به زگیل هستند؟
همچنین افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند مبتلایان به ایدز یا بیماران پیوند عضو که دارو مصرف می کنند، نیز در معرض خطر بیشتری هستند، هم چنین افراد با شرکای جنسی متعدد که رابطه جنسی دهانی محافظت نشده دارند.
زگیل های روی سطح زبان یا داخل دهان معمولاً مشکل جدی ایجاد نمی کنند، اما تشخیصشان از علائم جدی تر سرطان دهان می تواند چالش برانگیز باشد. به همین دلیل، همواره ضروری است با مشاهده توده یا لکه های غیرمعمول در دهانتان که با گذشت دو هفته از بین نرفته اند، به بهترین دکتر متخصص زگیل در اصفهان مراجعه کنید.
باید توجه داشته باشید که اکثر افراد علائم خاصی ندارند و پس از مراجعه به پزشک متخصص متوجه وجود داشتن زگیل دهانی در دهان خود میشوند و تقریبا حدود 3 تا 6 ماه زمان میبرد تا ویروس زگیل دهانی یا HPV در داخل دهان نمایان شود. پس به محض تشخیص برای درمان آن اقدام کنید.
تماس با بهترین دکتر متخصص زگیل در اصفهان
بهترین دکتر متخصص زگیل در اصفهان درباره عفونت یا ویروس HPV و انواع روش های درمان از جمله درمان لیزری زگیل در مجهزترین کلینیک تخصصی زگیل اصفهان صحبت کردند. جهت برقراری ارتباط با دکتر علیرضا عابدی می توانید با شماره تلفن 09130001480 و یا به صورت حضوری به نشانی اصفهان، خیابان شمس آبادی، ابتدای کوی عالم، مجتمع تجاری عالم آرا، طبقه اول، واحد 103 مراجعه کنید.